Mnogi su nagađali što je zapravo Plan pobjede. Odgovor je vrlo jednostavan

Foto; EPA

Nedavno mi je zapeo za oko dokumentarni serijal Diplomatska oluja, o tome kako se Hrvatska borila na diplomatskom frontu tijekom Domovinskog rata.

Hrvatska i Ukrajina

Nevjerojatno je kako je u iznimno teškim ratnim uvjetima Hrvatska izborila svoju suverenost i dokazala svoje pravo da samostalno određuje vlastitu budućnost, unatoč pritisku Zapada i Istoka.

Vrlo sličnu situaciju doživljava i Ukrajina koja, osim vojnog, trpi i stalni diplomatski pritisak, potaknut najdramatičnijom predsjedničkom kampanjom u SAD-u od 1968. godine, ratom na Bliskom istoku, stalnim krizama u europskoj politici te rastućim pritiskom Kine. I to je samo ono što vidimo. Bez pretjerivanja može se reći da su se predsjednik Zelenski i Ukrajina našli usred diplomatske oluje.

Zelenski i Plan pobjede

Unatoč očekivanjima da će se brod Ukrajina odvojiti i čekati kraj nevremena, ili barem dočekati rezultate izbora u SAD-u, Zelenski je krenuo u središte uragana predstavljajući takozvani Plan pobjede. S prevelikim očekivanjima od predstavljanja plana predsjedniku Bidenu, kao i kandidatima za predsjednika Kamali Harris i Donaldu Trumpu, stručnjaci su se natjecali tko može brže odrediti od čega se taj plan sastoji.

No ne treba biti odličan vojni ekspert kako bi se u trećoj godini rata Rusije protiv Ukrajine shvatilo da je Plan pobjede vrlo jednostavan - potrebni su oružje i svi drugi financijski i tehnološki resursi, i to što brže u količinama koje će nadmašiti prednost ljudskih resursa i starog sovjetskog naoružanja kojim se Rusija bori.

Američka administracija i Plan pobjede

Međutim, stječe se dojam da je administracija SAD-a očekivala Plan primirja, a ne Plan pobjede, čiju provedbu ne smatraju realističnom. Ipak, trenutna administracija djelomično je sama sebe uhvatila u zamku pozicijom da isključivo Ukrajina treba predložiti pod kojim uvjetima i na koji način završiti rat. Stoga, prema slikovitom izrazu jednog od stručnjaka iz Ukrajine, "čak i ako je ovaj plan do posljednjeg trenutka postojao samo u obliku računa iz restorana, trebalo bi ga unaprijed najaviti, kako bi se ne samo skrenula pažnja na Zelenskog u SAD-u već i oživjela rasprava upravo u kontekstu kako Ukrajina može pobijediti u ratu, a ne zamrznuti ga duž fronte".

Zapadno oružje i uspjeh Ukrajine

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti primjene zapadnog oružja za udare duboko u teren Rusije, Blinken je naglasio: "Veoma pažljivo to proučavamo, uključujući ono što bismo mi ili drugi partneri Ukrajine trebali učiniti ako bude potrebno - dodatne akcije kako bismo im pomogli ostvariti ovaj uspjeh."

Novi paket pomoći SAD-a Ukrajini

Unatoč izjavama trenutno nema jasnih znakova da je američka administracija dočekala plan predsjednika Ukrajine s entuzijazmom i da je spremna započeti njegovu provedbu.

Bez sumnje, dodjela novog paketa pomoći Ukrajini, u iznosu od 7.9 milijardi dolara, odlična je vijest, posebno uzimajući u obzir da su u taj paket očito uključeni projektili za zračne udare, a izravno je navedeno da će se financirati oružje upravo ukrajinske proizvodnje. Od tog iznosa 5.5 milijardi dolara otpada na opskrbu oružjem iz zaliha, a 2.4 milijarde dolara obuhvaćaju financiranje dugoročnih programa u okviru Inicijative za potporu sigurnosti Ukrajine, odnosno narudžbe za proizvodnju sredstava protuzračne obrane, dronova i drugih sredstava.

Strateški programi uz pomoć SAD-a

Uz pomoć SAD-a Ukrajina jača nekoliko izuzetno važnih strateških programa - proturaketnu obranu od balističkih projektila, povećava zalihe projektila za protuzračnu obranu najmanje do kraja 2025. godine i ulaže u vojno-industrijski kompleks (dronovi i proizvodnja municije).

Sadržaj američkog paketa pomoći

Paket uključuje municiju i opremu za ukrajinske sustave protuzračne obrane, municiju zrak-tlo, bespilotne zrakoplove i komponente za podršku ukrajinskoj proizvodnji bespilotnih zrakoplova, opremu za borbu protiv bespilotnih letjelica, bespilotna plovila, opremu za sigurnu komunikaciju, opremu i materijalna sredstva za podršku ukrajinskoj proizvodnji municije, rezervne dijelove, tehničku podršku i održavanje, kao i drugu pomoćnu opremu.

Krilate bombe JSOW

U ovom paketu nalaze se i krilate dalekometne bombe Joint Standoff Weapon (JSOW) koje su vrlo učinkovite u varijanti s bojevom glavom za gađanje "tvrdih ciljeva", kao i s kasetnim projektilima. Ove dalekometne bombe korištene su u Drugom ratu u Perzijskom zaljevu, u Afganistanu i tijekom bombardiranja Jugoslavije - tamo gdje je bilo protuzračne obrane.

Borba i dalje traje

No, sva ta vojna pomoć je prvenstveno za obranu i suzbijanje. Očigledno je da su pozivi Ukrajine na slanje dalekometnog oružja i dozvolu za udarce na Rusiju, koji bi smanjili teror bombama i raketama na civilne gradove, ostali nezapaženi i rasprava se ponovno oteže.

Pri tome, Putinova histerija i promjena nuklearne doktrine vrlo dobro pokazuju da se Rusija boji upravo takvih udaraca. Njoj je jasna nestabilnost vlastitih postignuća i njihova ranjivost.

Zelenski o Planu pobjede

Zelenski je službeno izjavio: "Plan pobjede predstavljen je Americi i svaki je njegov dio objašnjen. Sve ključno za Ukrajinu je na stolu partnera, sve se razmatra. Dalekometnost, obrambeni paket, sankcije protiv Rusije, koraci prema ruskim aktivima."

Diplomatska bitka u Berlinu

Sljedeće polje diplomatske bitke za Ukrajinu je Berlin, gdje će se od 10. do 12. listopada održati sastanak lidera SAD-a, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.