Ukrajina je razorila tri ključna mosta u Rusiji. "Sad je sve moguće"

Foto: Profimedia

Ukrajina je uništila treći most preko rijeke Sejm u ruskoj regiji Kursk. Radi se o očitom pokušaja širenja onoga što je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao vojnu tampon-zonu unutar Rusije.

Prema ruskim dužnosnicima, most u selu Kariž tijekom noći oštećen je ciljanim ukrajinskim "granatiranjem". Bio je to posljednji veći prijelaz preko rijeke Sejm na ovom dijelu fronta nakon što su u petak i subotu istočnije uništena dva mosta preko iste rijeke.

Pokušavaju opkoliti Ruse. Ako uspiju, dobit će još 700 četvornih kilometara

Ukrajinske oružane snage sada su spremne krenuti naprijed s položaja oko zauzetog grada Sudže, osvojenog prije dva tjedna tijekom iznenadne ofenzive. Nastoje okružiti ruske snage, među kojima ima i ročnika, koje su zaglavljene južno od rijeke u okrugu Korenevski.

Ako operacija uspije, Ukrajina će dobiti još 700 četvornih kilometara  ruske zemlje. Rusija je izgradila pontonske mostove preko rijeke kako bi opskrbila svoje snage, ali oni su ranjivi na ukrajinske udare moćnim američkim višecijevnim bacačima raketa tipa Himars.

Kijev je jučer zauzeo još dva ruska sela, Snagost i Apanasovku. Međutim, tempo napredovanja prema regiji Kursk usporio je posljednjih dana. Kremlj je angažirao rezerve kako bi pokušao zaustaviti ukrajinske jedinice u daljnjem napredovanju.

"Gadno je, ali sad je sve moguće"

"Tamo je situacija gadna", rekao je visoki ukrajinski dužnosnik za Guardian. "Rusi su dovukli dodatne snage. Neki su sposobni, neki nisu. Rusima je bilo iznimno teško ponovno zauzeti izgubljeni teritorij", dodao je.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski vodi "iznimno brzu operaciju" u Kursku i njegove snage su stalno u pokretu, rekao je dužnosnik. Sirski je želio izbjeći ukopani "pozicijski rat", sličan onom koji se odvija u istočnoj Ukrajini, rekao je Guardianov izvor i dodao: "To je rizično. No narativ o ratu se promijenio. Sve je moguće."

 

Dok su ukrajinske snage brzo napredovale oko Sudže, ruske trupe su postojano napredovale na istoku Ukrajine. Jučer su zauzele grad New York, u njemu podigle rusku zastavu i preimenovale ga u Novgorodske, izvijestili su ruski vojni blogeri.

Rusi sve bliže Pokrovsku, krenula obavezna evakuacija djece

Mjesecima se ruske snage također približavaju ukrajinskom gradu Pokrovsku osvajajući okolna sela. Ukrajinski branitelji povukli su se pred zračnim napadima, praćenim danonoćnim pješačkim napadima.

Jučer je vojni upravitelj Pokrovska Serhi Dobrijak rekao da će borbe u samom gradu krenuti za manje od dva tjedna. Pozvao je stanovnike da se spakiraju i odu. Oko 60 posto ih je već otišlo, rekao je. Dodao je da će obitelji s djecom biti prisiljene evakuirati se prema pravilima za izvanredne situacije.

U susjednom Mirnogradu, sada samo nekoliko kilometara od bojišnice, ostalo je manje od 16.000 ljudi. Zatvorene su banke, ljekarne, trgovine i tržnice, ali i sve organizacije i ustanove. Zatvorena je i gradska bolnica, a samo se nekoliko liječnika brine o ranjenicima.

Rusi blizu zauzimanja važne autoceste

Neposredni ruski napad na Pokrovsk zakomplicirat će pokušaje Ukrajine da obrani svoju regiju Donbas, gdje rat bjesni od 2014. Rusi su blizu zauzimanja autoceste koja povezuje Pokrovsk s nizom velikih gradova na sjeveru, uključujući garnizonska naselja Kramatorsk i Slovjansk.

Napad na Kursk djelomično je zamišljen kao način da se smanji pritisak na Pokrovsk i grad Toretsk, koji je također pod intenzivnom ruskom vatrom. Do sada je, međutim, Kremlj tamo prebacio neregularne snage iz pozadine, kao i jedinice bazirane na okupiranom jugu Ukrajine. Ako išta, nakon invazije na Kursk bacio je još više resursa u bitku za Pokrovsk.

"Tampon-zona"

Zelenski je u nedjelju rekao da je vojni upad Ukrajine u Rusiju izveden kako bi se stvorila trajna tampon-zona. To bi spriječilo daljnje napade Moskve preko granice, sugerirao je, nakon ruske ofenzive u svibnju na ukrajinski grad Vovčansk u Harkivskoj oblasti, gdje se borbe i dalje nastavljaju.

Prethodno je Zelenski rekao da će upad zaštititi zajednice u regiji Sumi, koja graniči s Rusijom, od stalnog granatiranja. "Sada je naš primarni zadatak u cjelokupnim obrambenim operacijama uništiti što je moguće više ruskog ratnog potencijala i izvesti maksimalne protuofenzivne akcije. To uključuje stvaranje tampon-zone na teritoriju agresora – naše operacije u regiji Kursk", izjavio je.

Zelenski je pozvao međunarodne partnere Ukrajine da ubrzaju isporuke oružja. Također je pozvao SAD, UK i Francusku da donesu ključne "odluke" - molbu za ukidanje ograničenja na korištenje zapadnog oružja dugog dometa protiv strateških zračnih baza i drugih vojnih ciljeva unutar Rusije.

Glasnogovornik Keira Starmera rekao je da je britanska podrška Kijevu nepokolebljiva. "Premijer ostaje apsolutno odlučan u svojoj potpori Ukrajini", rekli su dodajući da zabrana korištenja dalekometnih britanskih raketa Storm Shadow unutar Rusije ostaje.

Najnoviji komentari Zelenskog sugeriraju da će Ukrajina nastojati zadržati svoje dobitke u regiji Kursk prije mogućih pregovora o okončanju rata. Jučer je pomoćnik ruskog predsjednika Putina Juri Ušakov jasno dao do znanja da Moskva nije spremna za mirovne pregovore zbog onoga što je nazvao ukrajinskom kurskom "avanturom". "Nećemo razgovarati", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.