Ukrajina je šokirana, ali i bijesna. Danas se očekuje snažan odgovor NATO-a

Foto: Profimedia

Ukrajina je u šoku. Jučer je, naime, Rusija lansirala jedan od najgorih raketnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je pogođena i glavna dječja bolnica u Kijevu. U napadima je poginula 41 osoba, a 166 ih je ozlijeđeno.

Dvije su osobe poginule kada je ruski projektil sravnio dio dječje bolnice Ohmatdit - najveće pedijatrijske ustanove u Ukrajini, a potraga za preživjelima ispod ruševina nastavila se danas u ranim jutarnjim satima.

Rusija je zanijekala da je gađala bolnicu, rekavši da su je pogodili fragmenti ukrajinskog projektila protuzračne obrane, dok je Ukrajina rekla da je pronašla ostatke ruskog krstarećeg projektila.

Danas važan summit NATO-a, očekuje se odgovor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napad je nazvao "brutalnim", a ruskog predsjednika Vladimira Putina opisao je kao "krvavog kriminalca".

 

NATO se priprema danas održati važan samit u Washingtonu, gdje će odgovor vojnog bloka na invaziju na Ukrajinu biti visoko na dnevnom redu, a naročito u svjetlu jučerašnjeg napada.

Osude sa svih strana svijeta

Svjetski čelnici saveznici Ukrajine osudili su napad, uključujući i novog britanskog premijera Sir Keira Starmera. Rekao je da je "napad na nedužnu djecu najodvratniji mogući čin" i obećao nastavak potpore Kijevu nakon promjene vlasti u Velikoj Britaniji.

Nazvavši udare "užasnim podsjetnikom na brutalnost Rusije", američki predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD uskoro najaviti slanje novih sustava protuzračne obrane Ukrajini. 

Zelenski je rekao da je Rusija jučer ispalila više od 40 projektila, oštetivši gotovo 100 zgrada u Kijevu, Dnjepru, Krivij Rihu, Slovjansku i Kramatorsku.

Potresne scene iz Kijeva

Slike s mjesta eksplozije u kijevskoj bolnici - koja je specijalizirana za liječenje raka i transplantaciju organa - pokazale su djecu priključenu na intravenoznu infuziju kako sjede ispred oštećene ustanove čekajući evakuaciju.

Spasioci i medicinari kopali su po ruševinama u potrazi za preživjelima, iako nije jasno koliko ih je još zarobljeno. Jučer popodne gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je 16 ljudi, uključujući sedmero djece, ozlijeđeno u udaru na bolnicu.

Jedni od najgorih napada na Kijev od početka rata

Rekao je da su napadi diljem grada jedni od najgorih s kojima se Kijev suočio od početka rata te je naredio da se danas zastave spuste na pola koplja i otkazao zabavne događaje.

Nakon udara, ukrajinska tenisačica Elina Svitolina nosila je crnu vrpcu u znak poštovanja kada je jučer poslijepodne igrala u osmini finala Wimbledona. Borila se sa suzama tijekom intervjua nakon meča, rekavši: "Nije bilo lako danas se usredotočiti na igru. Od jutra je bilo teško čitati vijesti. Izlazak na teren je izuzetno težak", dodala je.

Raste broj civilnih žrtava

UN-ova promatračka misija za ljudska prava u Ukrajini rekla je da se broj civilnih žrtava posljednjih mjeseci povećava u trenucima kad Rusija intenzivira zračne udare.

Nedavno izvješće kaže da je svibanj bio najsmrtonosniji mjesec za civile u gotovo godinu dana. Jutros je guverner ruske južne regije Rostov rekao je da je požar izbio u elektrani nakon što je Ukrajina lansirala "desetke" dronova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.