Ukrajina: Korištenje zapadnog oružja za napade na Rusiju će znatno oslabiti Moskvu

Foto: Irina Vereščuk

Šef stožera ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog danas je rekao da je korištenje zapadnog oružja za napade unutar Rusije ključna odluka koja će utjecati na rusko zrakoplovstvo i njegovu sposobnost da djeluje u pograničnim područjima.

Nakon pritiska Ukrajine i nekih njenih europskih saveznika, Sjedinjene Američke Države su prošlog tjedna pristale promijeniti svoju politiku te dopustiti Kijevu da zapadnim oružjem napada ciljeve na teritoriju Rusije u sklopu svoje obrane od ruske invazije.

Kijev je rekao da će odluka pomoći odbiti ruske napade i bolje braniti teritorij u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti.

"Dozvola za korištenje zapadnog oružja na teritoriju Ruske Federacije je ključna odluka. Ovo će utjecati na vođenje rata, planiranje protuofenzivnih djelovanja te će oslabiti sposobnosti Rusa da koriste svoje snage u pograničnim područjima", rekao je Andrij Jermak na komunikacijskoj platformi Telegram.

Pomoć obrani od ruskih zračnih napada

Odluka će također pomoći u obrani od ruskih zračnih napada, dodao je Jermak. Ukrajina zapadnim oružjem učestalo gađa okupirani poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

Međutim, s manje ljudstva i naoružanja od Moskve, Kijev je od Washingtona zatražio dozvolu da napada ciljeve na ruskom tlu oružje američke proizvodnje dok je Rusija otvorila novo bojište u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti.

Harkiv, drugi najveći grad u zemlji s oko 1,3 milijuna stanovnika, svega je 30-ak kilometara udaljen od granice s Rusijom. Dužnosnici američke administracije tvrde da je najnovija odluka posebno namijenjena za borbe u Harkivskoj oblasti. Kažu da odluka Ukrajini dopušta korištenje američkog oružja protiv ruskih snaga koje ju "napadaju ili pripremaju se napasti" ju preko granice.

Ukrajina također nastoji razviti vlastito oružje, usredotočujući se na bespilotne letjelice, kako bi gađala ciljeve unutar Rusije. Neki ukrajinski dronovi su napali ruska naftna postrojenja te vojne mete stotinama kilometara daleko od granice. Jedan od najdaljih pokušaja bio je napad na radarsku postaju u gradu Orsku, 1800 kilometara od granice s Ukrajinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.