Ukrajina očajnički pokušava spasiti Pokrovsk. Stigla je brigada Kara-Dag

Foto: X

Očajnički nastojeći ojačati ukrajinsku obranu oko Pokrovska, grada s prijeratnom populacijom od 60 tisuća stanovnika i važnog logističkog središta 40 kilometara zapadno od ruševina Avdijivke u istočnoj Ukrajini, Ukrajinska nacionalna garda rasporedila je jednu od svojih rijetkih ofenzivnih brigada - brigadu Kara-Dag, piše Forbes.

Premještanje brigade s otprilike dvije tisuće vojnika s njenog uobičajenog položaja u južnoj Ukrajini na nepoznato bojište na istoku naglašava hitnost u rješavanju ukrajinskih problema između Avdijivke i Pokrovska.

Nakon što su sredinom veljače, nakon brutalne petomjesečne opsade, porazili ukrajinski garnizon u Avdijivki, koji je oskudijevao streljivom, ruske brigade i pukovnije postojano napreduju prema Pokrovsku.

"Okosnica ukrajinske logistike u Donjeckoj oblasti je pod prijetnjom", objasnila je ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight. Pokrovsk "je postao ključno središte za isporuku i distribuciju željezničkog prometa, omogućavajući opskrbu ukrajinskih snaga duž široke crte bojišta".

Kako se rusko napredovanje ubrzalo u kolovozu, glavni stožer u Kijevu konačno je poduzeo nešto po tom pitanju. Poslao je neka pojačanja na pravac Pokrovska da se pridruže brigadama koje su već bile u tom sektoru. Ima ih šest, mehaniziranih, zračno-desantnih i brigada nacionalne garde.

Što znamo o brigadi Kara-Dag

Brigada Kara-Dag bila je među ovim svježim snagama. Formirana 2014. godine, nekoliko puta reorganizirana, ojačana u borbama 2022. godine i zatim pojačana dodatnim teškim naoružanjem - uključujući tenkove T-64 - Brigada Kara-Dag predstavlja primjer ofenzivnih brigada nacionalne garde. Iako se zapravo radi o paravojnoj policijskoj snazi, ratne prilike prisilile su brigadu da se bori kao vojna brigada.

Na web-stranici Ukrajinske nacionalne garde stoji da će volonteri moći izabrati u kojem dijelu zemlje će biti raspoređeni. To je možda bilo moguće tijekom manje kaotičnog razdoblja šireg ruskog 29-mjesečnog rata protiv Ukrajine, kada su brigade nacionalne garde uglavnom djelovale u samo jednoj regiji.

Brigada Kara-Dag je brigada iz južne Ukrajine. U prvim danima šireg rata borila se sjeverno od južnog grada Melitopolja i uglavnom ostala na istom području dvije godine. No nacionalna garda "jamči" regrutima na svojoj web-stranici "borbene sukobe na prvoj crti bojišnice", a kako rat ulazi u treću godinu, najteže borbe vode se na istoku.

Rizični potezi Kijeva

Međutim, slanje brigade Kara-Dag nije zaustavilo rusko napredovanje. Neki ruski promatrači pitaju se gdje su ostatak ukrajinskih rezervi. Naravno, mnogi ukrajinski vojnici koji već nisu bili raspoređeni u nekim rovovima pridružili su se iznenadnoj ukrajinskoj invaziji na rusku Kursku oblast.

Unatoč tome, trebalo bi postojati nekoliko neangažiranih brigada negdje u Ukrajini u ovom trenutku, od ukupno oko 100 brigada kopnenih snaga. "Znamo da Oružane snage Ukrajine još uvijek imaju nekoliko prilično netaknutih i dobro opremljenih jedinica u rezervi, otprilike pet brigada", napisao je ruski propagandist Evgeny Norin.

Zašto Ukrajina ne žuri s tim snagama u Pokrovsk kako bi spasila vitalne opskrbne linije grada? "To bi moglo značiti dvije stvari", napisao je Norin. "Planiraju ih rasporediti drugdje i cilj im je postići neku vrstu odlučujućeg učinka prije nego što se front u Donbasu potpuno uruši."

To "drugdje" mogla bi biti Kurska oblast, gdje ukrajinska invazija ulazi u četvrti tjedan - i ne pokazuje znakove zaustavljanja. Dodajući snage u Kursk, dok ih zadržavaju od Pokrovska, ukrajinski vođe kockaju se da su dobici iznenadne invazije na sjeveru važniji za ishod rata od potencijalnih gubitaka na istoku.

To je iznimno riskantna oklada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.