Zelenski u Švedskoj: Samo zajedno možemo zaustaviti ludilo iz Moskve

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas bilateralni sigurnosni sporazum sa Švedskom, jedan od tri planirana s nordijskim zemljama, dok traži daljnju vojnu potporu Zapada u ratu protiv Rusije.

Objava dolazi dok zapadne države raspravljaju o tome hoće li dopustiti Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje za napad na vojne ciljeve u Rusiji koji podržavaju ofenzivu na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv.

"Možete vidjeti da Rusija pokušava proširiti rat... Samo zajedno možemo zaustaviti ludilo iz Moskve", rekao je Zelenski na potpisivanju sporazuma, 13. takvog sporazuma koji je Kijev potpisao s nekom zapadnom državom.

Zelenski: Samo zajedno možemo zaustaviti ludilo iz Moskve

Zelenski je rekao da će također potpisati bilateralne sporazume s Norveškom i Islandom. 

Protuzračna obrana, proizvodnja streljiva i zajednička proizvodnja oružja na vrhu su dnevnog reda samita u petak između Zelenskog i premijera Švedske, Norveške, Danske i Islanda te predsjednika Finske.

Sve nordijske zemlje članice su NATO-a koje čvrsto podržavaju Ukrajinu.

“Vrijedi ponavljati uvijek iznova, vi se doslovno ne borite samo za vlastitu slobodu nego i za našu slobodu i našu sigurnost”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson.

"Zbog toga je podrška Ukrajini tako temeljna, egzistencijalna zadaća za Švedsku i za sve ostale nordijske zemlje", dodao je.

Ranije ovog mjeseca, Švedska je rekla da je pristala na dodatnu vojnu potporu Ukrajini u ukupnom iznosu od 7 milijardi dolara tijekom tri godine, dok je posljednjih tjedana Norveška pregovarala o bilateralnom sigurnosnom sporazumu s Kijevom.

Danska i Finska već su potpisale 10-godišnje sigurnosne sporazume s Ukrajinom, u veljači odnosno travnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.