Ukrajina ima odgovor na najgore rusko oružje

Ilustracija: Profimedia

Čini se da ukrajinska klizna bomba ima raketni pojačivač i potencijalni domet od 60 kilometara.

Svaki dan ruski ratni zrakoplovi bacaju čak stotinu KAB kliznih bombi na ukrajinske trupe i gradove. Bombe dometa od 40 kilometara, od kojih su neke teške čak tri tone, među najrazornijim su oružjem u 30-mjesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine – i ključni čimbenik u napredovanju Rusije u istočnoj Ukrajini ove godine, piše Forbes.

Sada se Ukrajina sprema uzvratiti vlastitim kliznim bombama. Nedavni video koji je snimila posada borbenog aviona Suhoj Su-27 ukrajinskih zračnih snaga prikazuje bombarder Suhoj Su-24 koji ispod krila nosi prototip kliznog streljiva.

Probni let

Ukrajinci očito namjeravaju naoružati svoje zrakoplove i bombama lokalne proizvodnje jer nisu zadovoljni samo izbacivanjem kliznih bombi američke proizvodnje JDAM-ER i francuske proizvodnje Hammer.

Brigadni general zračnih snaga Serhii Holubotsov objavio je još u lipnju da služba razvija novi komplet za klizanje i navođenje za transformaciju sovjetskih nevođenih bombi u precizno streljivo. Probni let na tom Su-24 bio je važan korak u razvoju novog oružja.

Sa svojim krilima i raketnim pojačivačem postavljenim na repu, vjerojatno GPS-navođena bomba izgleda poput Hammera. Moguće je da su Ukrajinci zapravo kopirali francusko oružje. S brzim pojačanjem rakete na kruto gorivo Hammer od 250 kilograma dosegne 60 kilometara.

Ukrajinske zračne snage očito su zadovoljne dometom i preciznošću Hammera, ali ne i zalihama bombi. Francuska se obvezala osigurati samo 50 Hammera mjesečno – daleko premalo da se odgovori na otprilike 3000 KAB-ova koje Rusi izbacuju duž cijele linije fronta od 1100 kilometara svakog mjeseca, čak i nakon što se uzmu u obzir bombe JDAM-ER koje Ukrajina dobiva od Sjedinjenih Država.

Lokalna proizvodnja

Uspije li Ukrajina uspostaviti lokalnu proizvodnju nove bombe, mogla bi početi sustizati rusku kampanju kliznog bombardiranja. Nova bomba pridružila bi se rastućem portfelju streljiva proizvedenog u Ukrajini, koji uključuje krstareću raketu Neptun, novi "raketni dron" Palianytsia i mnoštvo jednosmjernih napadačkih bespilotnih letjelica, uključujući najmanje dva modela bespilotnog sportskog zrakoplova koji može preletjeti tisuću milja s eksplozivnim teretom.

Izgradnjom vlastitog preciznog streljiva Ukrajina se oslobađa potpunog oslanjanja na nestalne saveznike za ključne vojne sposobnosti. Lokalna proizvodnja također je način da Ukrajina zaobiđe ograničenja svojih saveznika o tome kako i gdje ukrajinske snage mogu koristiti streljivo strane proizvodnje.

Što je najkritičnije, Amerikanci zabranjuju Ukrajincima da ispaljuju precizne balističke projektile koje su im isporučili na mete unutar Rusije – mete koje uključuju zračne baze koje podržavaju ruske klizne bombardere.

To je ideja. Ali to će i ostati ideja sve dok zračne snage u potpunosti ne testiraju novu bombu i tvornice ne naprave alat za izradu oružja. Ukrajinske zračne snage naoružale su nekoliko tipova ratnih zrakoplova američkim i francuskim kliznim bombama, uključujući Su-24, Su-27 i Mikoyan MiG-29. Sva tri tipa mogla bi nositi novu ukrajinsku bombu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.