Traje napad na Rusiju. Ukrajina napada Kursk zastarjelim sovjetskim avionima

Foto: EPA

Tjedan dana nakon što su ukrajinske brigade upale u rusku regiju Kursk, ruske zračne snage velik su dio svoje flote poslale u napade na ukrajinske trupe - svakog dana izbacuju čak do 50 kliznih bombi KAB na baze u ukrajinskoj regiji Sumi, na samoj granici s ruskim Kurskom.

To je otprilike pola količine koju ruske zračne snage obično izbacuju svakog dana duž čitave linije fronte u ratu u Ukrajini. No i Ukrajina ima zračne snage, kao i klizne bombe sa satelitskim navođenjem, u najmanju ruku jednako precizne kao i ruske. U utorak su se na internetu pojavile prve snimke koje navodno prikazuju ukrajinske avione koji izbacuju bombe JDAM američke izrade na mete u Kursku, piše Forbes

Rizik za avione koji prelijeću nad Kurskom je velik

Jedan ukrajinski avion navodno je pogodio ruski zapovjedni centar u naselju Tetkino, nekoliko kilometara sjeverno od linije fronte u Kursku. Čini se kako napade izvode zastarjelim sovjetskim avionima Suhoj Su-27, a ne nekima od zrakoplova F-16, koje je Ukrajina nedavno dobila od Danske.

Iako su F-16 kompatibilni s bombama JDAM, postoje dokazi da ukrajinske zračne snage ove pokretljive borbene avione planiraju koristiti za protuzračne patrole, a ne opasne napade - barem u početku. 

Rizik za avione koji prelijeću nad Kurskom je velik. Ukrajinska vojska ondje je premjestila "značajnu količinu" sustava protuzračne obrane - kaže jedan ruski bloger - kao i elektroničke ometače koji mogu blokirati radiosignale, a u nekim slučajevima čak i s putanja skrenuti bombe na satelitsko navođenje.

Piloti lete nisko

Uz veliku pomoć eksplozivnih dronova, ukrajinski sustavi uspjeli su srušiti nekoliko ruskih helikoptera. Uzvraćajući paljbu, ruska artiljerija oštetila je jedno ukrajinsko vozilo za protuzračnu obranu Buk.

Ruska protuzračna obrana oko Kurska također je snažna. Jedan ukrajinski Su-27 zamijećen je kako leti samo stotinjak metara iznad tla nakon izbacivanja kliznih bombi, a to nije slučajno. Piloti s obje strane lete koliko god nisko mogu, koliko god često mogu, kako bi ostali nevidljivi neprijateljskim radarima.

Veliki napad na ruske vojne aerodrome

Bojišnica u ruskoj regiji Kursk se i dalje zahuktava. Ukrajina je napala četiri ruska vojna aerodroma u oblastima Voronjež, Kursk i Nižnji Novgorod, priopćila je jučer ukrajinska vojska. Na ovim aerodromima nalaze se zrakoplovi Su-34, zrakoplovi Su-35 i drugi neprijateljski vojni zrakoplovi, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine. Glavne mete bila su skladišta goriva i zrakoplovi. 

Satelitske snimke od posljednjih par dana pokazuju da je Rusija iskopala velik rov u blizini grada Ljgova u Kurskoj oblasti. Fotografije koje je objavila tvrtka Maxar prikazuju različite dijelove rova koji prolazi paralelno s autocestom E38 i prugom. Ljgov je udaljen oko 60 kilometara od ukrajinske granice. Navodno je ukrajinska vojska došla na 40 kilometara od grada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je jučer saveznike da dopuste napade dalekometnim oružjem na ciljeve unutar Rusije. "Što su hrabrije odluke naših saveznika, to Putin manje može učiniti", rekao je. Ukrajinski predsjednik također je pozdravio "dobar napredak" Ukrajine u ruskoj regiji Kursk te dodao da Kijev postiže svoj strateški cilj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.