Ukrajinci upali u Rusiju prije 9 dana i ne staju. Zašto ih Rusi još nisu izbacili?

Foto: EPA

Munjevita ukrajinska ofenziva ušla je u deveti dan, a Rusija ne samo da ne uspijeva potisnuti Ukrajince preko granice nego se čini da je nesposobna čak i zaustaviti ukrajinsko napredovanje. 

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Državna televizija prikazuje slike ruskih tenkova koji se kreću prema regiji Kursk, ali neovisni analitičari kažu da ruska vojska nema dovoljno rezervi za opsežnu operaciju potiskivanja nezanemarivih ukrajinskih snaga. Majke ruskih ročnika govore novinarima da će njihovi sinovi uskoro biti poslani u regiju. Kako navodi BBC u analizi situacije, teško da je riječ o elitnim snagama potrebnim za odbijanje iskusnih ukrajinskih snaga sa značajnim borbenim iskustvom iz zadnje dvije i pol godine.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci Rusija je provodila vlastitu ofenzivu u istočnoj Ukrajini. Ruski zapovjednici slali su ogromne količine ljudstva na ukrajinske obrambene linije kako bi zauzeli nekoliko kilometara teritorija.

Rusi nemaju puno rezervi

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je Rusija izgubila 70.000 ljudi u samo dva mjeseca - u prosjeku oko 1000 dnevno. Rusija, čini se, nema previše rezervi.

Vojni stručnjaci kažu da Ukrajina ima bolje obavještajne podatke, uključujući podatke zapadnih saveznika, i bolje obučene vojnike. Njegova zapovjedna struktura učinkovitija je od ruske. Ukrajinci su započeli svoj napad na najslabijoj točki u ruskim linijama, a njihove vrlo agilne snage uspjele su se probiti duboko u ruski teritorij.

Prošle godine Wagnerovi plaćenici Jevgenija Prigožina pobunili su se i marširali stotinama kilometara prema Moskvi. Tada, kao i sada, ruska vojska činila se nemoćnom da ih zaustavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.