Ukrajinski ranjenici stigli u Hrvatsku. Radi se o skupini s najtežim ozljedama dosad

Foto: Ministarstvo branitelja

19 ukrajinskih ranjenika, u pratnji 13 članova obitelji, stiglo je avionom na liječenje i rehabilitaciju u Hrvatsku. Najmlađi ranjenik ima 22 godine, a najstariji 55. Riječ je o trećoj skupini ukrajinski ranjenika koji su stigli u Hrvatsku. 

Vlada je u ožujku prošle godine donijela Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine. Odmah sljedećeg mjeseca u Hrvatsku je stigla prva skupina od 19 ranjenika, a zatim u listopadu i druga skupina koju je činilo 17 ranjenika. 

Ukrajinski veleposlanik: Hrvati se jako zalažu za podršku Ukrajini

Treću skupinu čine ranjenici s dosad najtežim ozljedama, piše HRT. "Snažna je ovo poruka naše Vlade u pružanju potpore prijateljskom narodu Ukrajine, a poglavito kroz ovaj humanitarni segment prijema najtežih ranjenika", poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

"Prošlog tjedna zajedno sa suprugom posjetio sam Varaždinske toplice i tamošnju bolnicu, Dvojica branitelja koji su došli prije pola godine ležeći pozdravili su me stojeći. To je rezultat i na tome se jako zahvaljujem", izjavio je ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilič. 

"Ponosan sam i sretan što sam veleposlanik u Hrvatskoj jer se hrvatska Vlada i Hrvati jako zalažu za podršku Ukrajini. To se osjeća, to se vidi, to se čita po očima", dodao je. 

Beroš: Naš zdravstveni sustav ima iskustva s ratom

Ranjenici iz treće skupine će, sukladno dijagnozi i težini ozljeda, biti raspoređeni u devet zdravstvenih ustanova diljem zemlje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Vlada će učiniti sve da pomogne ukrajinskom narodu, u političkom, diplomatskom, vojnom i humanitarnom aspektu. Naš zdravstveni sustav ima iskustva s ratnim zbivanjima, jedina smo zemlja Europske unije koja je u novijoj povijesti bila izložena ratnim razaranjima. Naši medicinari naučili su kako zbrinjavati ratne rane", istaknuo je Beroš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.