Ulica u Podgori koja je jučer stradala u Austro-Ugarskoj je bila - bujični potok

Screenshot: X

Jučer je snažno nevrijeme pogodilo područje južnije od Makarske, a najteže je stradala Podgora. U nešto više od sat vremena tamo je palo čak 145 litara kiše po metru kvadratnom. 

Vatrogasne službe odmah su izašle na teren kako bi se suočile s bujicama koje su preplavile ulice, dvorišta, podrume i šetnice. 

Jedan od ključnih faktora koji je doprinio ovakvim posljedicama, uz ekstremne oborine, jest opožarena površina na Biokovu, koja nije mogla apsorbirati vodu, kao i neodgovarajuće planiranje infrastrukture.

Naime, prema starim kartama iz doba Austro-Ugarske, poplavljena ulica u Podgori nekoć je bila bujični potok, koji je služio za nesmetan protok oborinskih i bujičnih voda prema moru, piše Dalmacija Danas.

Kao što se vidi na karti, zapisano je "torrente", što je talijanska riječ koja se na hrvatskom prevodi kao "bujični potok."

Bujični potoci su vodeni tokovi koji se stvaraju uslijed obilnih kiša ili topljenja snijega i obično teku samo privremeno, posebno u područjima sa strmim reljefom. U Hrvatskoj se taj pojam koristi za potoke koji imaju karakteristike naglog, povremenog vodnog toka koji se pojavljuje u vrijeme obilnih padalina.

Ovaj tok prvi put ucrtan je na kartu - 1835. godine.

Međutim, potok je s vremenom u potpunosti zabetoniran, čime je onemogućeno pravilno otjecanje vode, što je dodatno pogoršalo situaciju.

Ovaj spoj prirodnih nepogoda i loših infrastrukturnih rješenja doveo je do ozbiljnih posljedica za stanovnike Podgore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.