UN poslao upozorenje: Najveća nuklearka u Europi opet nema struje. Kako to dopuštamo?

Foto: EPA

ČELNIK UN-ovog nadzornog tijela za nuklearnu energiju Rafael Grossi poslao je jutros priopćenje svom upravnom odboru i upozorio da je potrebna hitna akcija kako bi se zaštitila sigurnost nuklearne elektrane Zaporižja.

"Ovo je šesti put – dopustite mi da ponovim, šesti put da je ZNPP izgubio svu struju izvan lokacije i da funkcionira na hitnom načinu rada. Da vas podsjetim, ovo je najveća nuklearna elektrana u Europi", rekao je Grossi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). 

"Svaki put bacamo kocku, jednog dana bi nam moglo ponestati sreće" 

"Što radimo? Kako možemo sada sjediti u ovoj sobi i dopuštati da se ovo događa? Ovo se ne može nastaviti. Što radimo da se to ne dogodi? Svaki put bacamo kocku, a ako dopustimo da se to nastavi, onda će nam jednog dana ponestati sreće", dodao je. 

Podsjetimo, uslijed ruskih napada u nuklearki je nestalo struje. IAEA je rekla da je aktivirano svih 20 dizelskih generatora za hitne slučajeve te da osnovnu snagu elektrane sada osigurava osam tih dizelskih motora, dok su ostali u stanju pripravnosti. UN-ov nuklearni nadzornik rekao je da su generatori "linija obrane". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.