UN: Pojasu Gaze ove zime prijeti katastrofalna glad

Foto: Anadolu Ajansi

Gotovo 345.000 stanovnika Pojasa Gaze bit će ove zime suočeno s "katastrofalnom" gladi, u odnosu prema 133.000 u ovom trenutku, upozorio je UN u izvješću objavljenom danas.

Pomoć u hrani koja je stigla ovog ljeta omogućila je poboljšanje situacije, no gotovo potpuni zastoj konvoja u rujnu promijenit će taj trend, navodi se u izvješću Integrirane klasifikacije faza prehrambene sigurnosti (IPC), plodu rada nevladinih organizacija i agencija UN-a među kojima je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) iz Rima.

"To drastično smanjenje jako će ograničiti sposobnost obitelji da se prehrane i imaju pristup osnovnim robama i uslugama u mjesecima koji dolaze", stoji u izvješću.

"Ne provodite politiku gladi"

Izvješće je objavljeno nakon što su SAD i dužnosnici UN-a upozorili Izrael da ne provodi "politiku gladi" u Pojasu Gaze kao "oblik oružja", što Izrael odlučno niječe.

Po izvješću objavljenom danas, "gotovo 1,84 milijuna stanovnika Pojasa Gaze pati od visokih razina akutne prehrambene nesigurnosti koja odgovara razini tri ili više" na ljestvici od pet (tri: kriza, četiri: izvanredno stanje, pet: katastrofa).

Od studenoga ove godine do travnja iduće ta će brojka porasti na 1,95 milijuna odnosno više od 90 posto stanovništva, po projekcijama UN-a za to razdoblje. Među njima, 345.000 ljudi ili 16 posto populacije bit će suočeno s "katastrofalnom" situacijom.

"Humanitarna pomoć nije dovoljna"

"Premda manje napučeni, Rafah i sjever Pojasa Gaze suočeni su s ozbiljnijom prehrambenom nesigurnosti", premda je gotovo cijeli Pojas Gaze u krizi, navodi se.

U svjetlu tog izvješća, zamjenica glavnog direktora FAO-a Beth Bechdol pozvala je da se odmah omogući dopremu osnovne humanitarne pomoći i žitarica na vrijeme za zimsku sjetvu od listopada do prosinca.

"Humanitarna pomoć nije dovoljna. Ljudima treba svježa i hranjiva hrana. Moramo pomoći poljoprivrednicima da bi se osjetilo razliku", rekla je. 

Izrael: U Gazu ušlo više od milijuna tona pomoći

Čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNRWA Philippe Lazzarini rekao je u srijedu u Berlinu da je utvrdio "drastičan pad" broja konvoja s pomoći u hrani na jugu Pojasa Gaze te da je postalo "ekstremno složeno" dovesti ih na sjever enklave.

"Glad u Pojasu Gaze umjetno je stvorena" i Izrael "aktivno sprječava konvoje da prijeđu granicu", rekao je. Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon to je zanijekao, ustvrdivši da je u Pojas Gaze dopremljeno "više od milijun tona pomoći".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.