UN-ova agencija: Nismo znali da je vođa Hamasa u Libanonu naš zaposlenik

Foto: EPA

UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) negira da je znala kako je njezin zaposlenik bio vođa Hamasa u Libanonu. Potvrdila je kako je ubijeni Fateh Šarif bio pod istragom zbog svojih političkih aktivnosti te da se nalazio na "administrativnom dopustu" od ožujka.

Izraelska vojska rekla je da je "eliminirala" Šarifa u napadu u Libanonu, opisujući ga kao vođu Hamasa u Libanonu i optužujući ga za koordinaciju "terorističkih aktivnosti" s pripadnicima Hezbollaha. "Nikad prije nisam čuo da je on zapovjednik", rekao je novinarima šef UNRWA-e Philippe Lazzarini.

Netanyahu godinama poziva na raspuštanje UNRWA-e

"Ono što je vama danas očito, jučer nije bilo očito", dodao je. Pozvao je novinare da se suprotstave "svim napadima na ugled agencije", ali i "izradi nacrta zakona koji bi mogao biti usvojen u Jeruzalemu". Mislio je na plan izraelskog parlamenta da UNRWA-u proglasi "terorističkim tijelom".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu godinama je pozivao na raspuštanje UNRWA-e, optužujući je za protuizraelsko huškanje. UNRWA je osnovana 1949. godine i pruža pomoć palestinskim izbjeglicama diljem Bliskog istoka, uključujući i Libanon, gdje ih prema navodima živi do 250.000.

Lazzarini je rekao da koristi postojeća skloništa za palestinske izbjeglice kako bi smjestio dio od milijun ljudi raseljenih unutar Libanona nakon dva tjedna intenzivnih izraelskih napada na Hezbollah.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.