Upaljen crveni alarm, dolazi velika promjena: Stižu olujne bure, potop i snijeg

Foto: 123rf, Screenshot: HRT

TJEDAN pred nama obilježit će velike vremenske promjene.

Već danas za dobar dio obale je upaljen crveni meteoalarm jer se očekuje olujna bura.

Olujna bura, snijeg, potop...

Drugo desetodnevlje ožujka počinje jako promjenljivim vremenom, te osjetno hladnijim od prvoga, pa i posljednja dva tjedna. Pritom neke velike hladnoće, neprimjerene ovom dijelu godine neće biti, ali hoće jutarnjih minusa, mjestimice i mraza, pa je dobro zaštititi osjetljivije bilje. No, samo kratkotrajno - već tijekom vikenda, ponegdje i prije - temperatura će vrlo vjerojatno ponovno biti iznadprosječno visoka, piše Zoran Vakula za HRT.

Posvuda će pasti barem malo kiše, a ponegdje i više - i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na Jadranu. Štoviše, lokalno su moguća i olujna nevremena.

Snijeg će padati u gorju, višem već ponegdje u ponedjeljak prijepodne, zatim i u nižem. Vrlo je velika vjerojatnost njegove pojave i mjestimice u nizinama, osobito unutrašnjosti Dalmacije - ponajviše na području Sinja i još vjerojatnije - Imotskoga, kao i u Konavlima, a uz buru su pahulje moguće čak ponegdje i uz more, osobito od ponedjeljka navečer do utorka ujutro.

U ponedjeljak će jugo i jugozapadnjak zamijeniti sjeverni i sjeveroistočni vjetar, često umjeren, gdjegod i jak, a na Jadranu još i jača bura, pa i olujna, ne samo na udare - i to najprije na sjevernom dijelu, do večeri i osobito u noći na utorak i na jugu. U utorak će biti još vjetrovitije, a u srijedu opet mirnije, uz jugo i jugozapadnjak, koji će prevladavati u drugoj polovini tjedna.

Ponedjeljak - promjena

U Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro će biti najtopliji dio dana, uz kišu. Poslijepodne će oborine biti manje, ali će biti osjetno hladnije, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar, u višim predjelima moguće i poneku pahulju.

Malo snijega uz pad temperature popodne može biti i u središnjoj Hrvatskoj, no uglavnom će padati kiša. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorju će sjeveroistočnjak mjestimice imati i olujne udare. Još vjetrovitije na obali sjevernog Jadrana, poslijepodne uz jaku i olujnu buru, koja može donijeti i pokoju snježnu pahulju. Snijega će zasigurno biti u gorju, ali i kiše, duž obale moguće i obilnije, uz grmljavinu. U prvom dijelu dana na srednjem Jadranu toplije, a onda zahladnjenje, uz koje će u unutrašnjosti Dalmacije prema večeri biti i snijega. Duž obale kiša, ponegdje i grmljavina. Nakon juga, zapuhat će bura, koja će prema kraju dana jačati. Stoga će i more navečer biti umjereno valovito i valovito. Prijepodne će biti toplije, a zatim pad temperature.

Zahladnjenje će se najkasnije osjetiti na jugu Hrvatske, gdje će padati kiša, moguće i obilnija, uz grmljavinu, a u zaobalju prema kraju dana ponegdje i susnježica i snijeg. Umjereno jugo navečer će okretati na buru.

U utorak većinom suho, vjetrovito i hladnije, u srijedu nove oborine, a prema vikendu...

U novome tjedna na kopnu hladnije, osobito ujutro, kad je mjestimice moguć i mraz. Utorak će biti vjetrovit, ponegdje uz jak sjeverni vjetar i s olujnim udarima. U srijedu će vjetar oslabjeti, no slijedi novo naoblačenje i kiša, ponajprije u gorju i snijeg. Prema vikendu uglavnom suho i uz jugozapadnjak malo toplije.

I na Jadranu od petka više sunčanog vremena i porast temperature, a do tada promjenljivo. Olujni, moguće i orkanski udari bure u utorak će biti češći u Dalmaciji. Na jugu zemlje u noći još kiša, u zaobalju i susnježica i snijeg, a zatim posvuda sunčanije i suho - ali nakratko. S jugom dolazi novo naoblačenje već u drugom dijelu srijede, pa ponegdje opet može biti pljuskova i grmljavine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.