Upozorenje DHMZ-a: Toplinski val završava nevremenom i tučom

Foto: Pixsell/Robert Belosevic

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom koje će označiti kraj prvog ovogodišnjeg toplinskog vala.

Središnju i istočnu Hrvatsku u subotu očekuje promjenljivo i nestabilno vrijeme, osobito u drugom dijelu dana, poručuju iz DHMZ-a te upozoravaju na mogućnost pljuskova, posebice na istoku gdje bi grmljavinsko nevrijeme moglo biti praćeno tučom i olujnim vjetrom.  

"Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj", naveo je DHMZ.

"Izuzetno nestabilna atmosfera"

"Atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom (moguć je promjer zrna veći od 5 cm) te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra", stoji u upozorenju DHMZ-a.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu.

Na Jadranu stabilnije, ali...

Na Jadranu i uz njega bit će sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak.

Danju će biti manje vruće, a najviša temperatura uglavnom će se kretati od 29 do 34 Celzijeva stupnja.

Narančasto upozorenje za istok, žuto za Zagreb i Karlovac

Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

Zbog svega navedenog za subotu je izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za osječku regiju te žuto upozorenje za Zagreb i Karlovac. Potrebno je naglasiti kako postoji mogućnost da se stupanj upozorenja podigne i na najvišu - crvenu razinu, zaključuju u DHMZ-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.