Ured za zaštitu ustavnog poretka u Bavarskoj prati rad AfD-a

Foto: EPA

Pokrajinski ured za zaštitu ustavnog poretka smije pratiti aktivnosti desne, populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i o opažanjima obavještavati javnost, odlučio je Visoki upravni sud u Münchenu.

"Ured za zaštitu ustavnog poretka s razlogom polazi od toga da unutar AfD-a postoje stremljenja koja su protivna Ustavu", stoji u obrazloženju presude Visokog upravnog suda Bavarske u Münchenu.

Pokrajinski ured za zaštitu ustavnog poretka odlučio je još u lipnju 2022. pokrenuti promatranje AfD-a kao cjelokupne stranke kako bi ocijenio postoje li protuustavna usmjerenja. Za to se ured koristi materijalima dostupnim javnosti, ali i informacijama dobivenim kroz izvore tajnih službi, što uključuje i rad doušnika unutar same stranke.

Protiv ove odluke je AfD podnio tužbu koja je današnjom odlukom odbijena.

AfD druga stranka u državi

U obrazloženju se nadalje navodi kako je kroz aktivnosti, u međuvremenu raspuštenog ekstremno desnog ogranka AfD-a, kao i kroz aktivnosti mladeži AfD-a, postojala opravdanost praćenja stranke. Ovi dijelovi stranke posebice se ističu zastupanjem nacionalističkog svjetonazora i širenjem mržnje i netrpeljivosti prema muslimanima.  

Današnja odluka Visokog upravnog suda odnosi se samo na hitan zahtjev AfD-a za zabranom praćenja, dok se konačna odluka tek očekuje. U mnogim drugim saveznim pokrajinama AfD ili dijelovi ove stranke pod prismotrom su Ureda za zaštitu ustavnog poretka, tj. unutarnjih tajnih službi.

Prema aktualnim ispitivanjima javnog mnijenja, AfD je druga stranka u Njemačkoj na saveznoj razini, s 22 posto podrške birača, dok je u većini istočnonjemačkih saveznih pokrajina ona i najjača politička stranka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.