Urugvaj ide u drugi krug izbora, pala oba referenduma

Foto: EPA

Službeni rezultati predsjedničkih izbora održanih sinoć u Urugvaju pokazali su da će se kandidat lijevog centra Yamandu Orsi sljedeći mjesec u drugome krugu vjerojatno suočiti s konzervativcem Alvarom Delgadom, s obzirom na to da nijedan kandidat nije osigurao potrebnu većinu.

Stabilna demokracija

Prema službenim podacima, nakon prebrojanih 60 posto glasova, Orsi je dobio 41.5 posto podrške, Delgado ih je osvojio 28.69 posto, dok je Andres Ojeda, mladi konzervativac koji dobro poznaje društvene medije, dobio 16.8 posto biračkih glasova.

Ojeda je obećao da će, ispadne li u prvome krugu, poduprijeti Delgada u nastojanju da spriječi pobjedu ljevice. Drugi krug izbora održat će se 24. studenoga. 

Urugvajska utrka između dvojice kandidata centra suprotna je latinoameričkom trendu oštre podjele na desnicu i ljevicu, a urugvajska demokracija jedna je od uvjerljivo najstabilnijih na kontinentu.

Nacija od 3.4 milijuna stanovnika, poznata po lijepim plažama, legaliziranoj upotrebi marihuane i stabilnosti, u nedjelju je glasala za svoga sljedećeg potpredsjednika i za članove parlamenta.

Pala oba referenduma

U tijeku je i prebrojavanje glasova za dva obvezujuća referenduma - jedan o mirovinskoj reformi kojom bi se dob za umirovljenje snizila za pet godina na 60 godina, i drugi kojim bi se pojačale policijske ovlasti u borbi protiv kriminala povezanog s drogom. Izlazne ankete upućuju na to da nijedan od njih nije prošao.

Čini se da Urugvajci odbijaju mirovinsku reformu vrijednu 22,5 milijardi dolara, što su pokazale dvije izlazne ankete u nedjelju, čime je otklonjena bojazan ulagača i političara da bi takav potez mogao naštetiti gospodarstvu. Prema lokalnim anketarima Cifra i Equipos Consultores, 61 posto birača s pravom glasa odbacilo je prijedlog, a 39 posto ih je glasalo za. Nije uspio ni referendum o sigurnosti za koji je glasalo manje od 40 posto birača, podaci su anketara.

Vladajuća konzervativna koalicija bori se da ostane na vlasti nastavljajući s dosadašnjom politikom te se nada da bi uspjesi postignuti u gospodarstvu  - povećanje broja zaposlenih i povećanje plaća - mogli biti dovoljni da uvjere glasače da i u drugom krugu izaberu kontinuitet umjesto promjena.

"Uvjeren sam da će sav posao koji smo napravili dosad i sve ono što predstavljamo završiti dobro", rekao je Delgado.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.