FOTO , VIDEO Kolinda i Vučić pozorno slušali popa, a onda skupa otišli kod Bozanića

Foto: Srđan Ilić/Pixsell, Igor Šoban, Patrik Maček/Pixsell

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država, ali je prije toga ukazao i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike. U Zagrebu su na snazi jake mjere sigurnosti. Vučića će čuvati snajperisti i policija u civilu.

Vučić je na Franju Tuđmana sletio oko 10 sati, nakon čega je odmah krenuo prema Pantovčaku na susret s Kolindom.

>> OBJAVLJEN RASPORED Vučić ujutro slijeće na Tuđmana i ide kod Kolinde, izbjegavajte ove ceste

>> Prosvjed protiv Vučića pratite ovdje

Tijek događaja

21:00 Vučić se na Kaptolu sastao s Bozanićem, a na sastanku je bila i Kolinda.

"Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića i predsjednicu Republike Hrvatske gospođu Kolindu Grabar Kitarović.
    
U dužem, (četrdesetominutnom), otvorenom razgovoru razmotrena su pitanja koja se tiču odnosa vjernika Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

Isto tako, dana je podrška da se dogovorom rješavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusjedski odnosi i stabilan mir među dvjema državama", priopćili su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

20:30 Predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić poručio je kako će braniteljska populacija, nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u posjet pozvala srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, a prosvjednike nazvala "političkim marginalcima", duboko razmisliti hoće li ona i dalje imati njihovu potporu. Opširnije...

18:59 Koordinacija srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih s teritorija bivše Jugoslavije pozdravila je namjeru srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se sastane s predstavnicima udruga nestalih Hrvata, zatraživši istodobno ravnopravan tretman svih žrtava.


"U ime obitelji srpskih žrtava tražimo da predsjednik Srbije primi i izaslanstvo srpske koordinacije zajedno s udrugama iz Hrvatske, kako bi u otvorenom i iskrenom razgovoru pokušali napraviti pomak u rješavanju ovog bolnog pitanja", naglašeno je u priopćenju u povodu susreta između Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Navodeći da je predsjedniku Srbije u posljednje tri godine "poslala više molbi za prijem", ali on "nije našao vremena da ih primi", Koordinancija srpskih udruga priopćila je da se zalaže "za ravnopravan tretman svih žrtava".

18:45
Srpski novinari Vučiću su postavljali ulizivačka pitanja. Opširnije...

18:40 Iz Demokratskog saveza Srba ocijenili su da je posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj promidžba pojedinaca i neće imati nikakvog većeg značenja za srpski narod u Hrvatskoj.

Također su izrazili veliko razočarenje i nezadovoljstvo zbog ignoriranja zamjenika sisačko-moslavačkog župana Dušana Bjelajca, koji je izuzet iz Vučićeva protokola prilikom obilaska Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Vučić u svojem protokolu, naime, ima planiran obilazak područja Sisačko-moslavačke županije i povratničke općine Gvozda te mjesta Vrginmosta. Legitimno i legalno izabrani predstavnik Srba s tog područja je zamjenik župana Bjelajac. Iako je DSS prije nekoliko dana o tome pisao i na to upozorio kabinet predsjednika Vučića - odgovora nema.


"Žao nam je što se ignorira volja naroda Banije i dijela Korduna te se čovjek kojeg je narod neposrednim biranjem izabrao za svojeg predstavnika izuzima iz protokola posjeta", ističu u priopćenju.

Također ističu da je zamjenik župana "najviša izvršna pozicija" srpske nacionalne manjine na području neke županije, a Dušan Bjelajac uvaženi građanin i stručnjak.

"Osim ignoriranja srpskog zamjenika župana područja Banije i dijela Korduna, nitko iz DSS-a nije dobio poziv na sastanak s predsjednikom Vučićem koji će se održati u ambasadi Srbije u Zagrebu. DSS ima politički legitimitet jer je na prošlim lokalnim izborima osvojio pozicije dva zamjenika župana, zamjenika gradonačelnika Vukovara, zamjenika načelnika i 15 vijećničkih mandata od Benkovca, Gračaca, Ogulina, Vojnića, Krnjaka, Dvora, Donjih Kukuruzara i Okučana do Vukovara. Zbog svega navedenoga, DSS smatra da navedeni posjet neće imati nikakvog većeg značenja za srpski narod u Hrvatskoj, osim u promidžbi pojedinaca", stoji u priopćenju Glavnog savjeta DSS-a.

18:35 Vučić bi se uskoro trebao sresti s Bozanićem

18:30 Sastanak je gotov.

17:45 U tijeku je sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta „Budućnost Srba u Hrvatskoj“ u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u ponedjeljak je izrazio zahvalnost predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na organizaciji službenog posjeta srbijanskog čelnika, ustvrdivši da je riječ o hrabrom koraku i pozivu na mir.


"Gledajući sva zbivanja danas moram reći da sam prije svega oduševljen vašim raspoloženjima i riječima koje ste oboje uputili hrvatskoj javnosti, a to su prije svega riječi odgovornosti i brige za normalne odnose između Srba i Hrvata, ovdje i svugdje", poručio je Porfirije u prostorijama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske na Svetom Duhu.

"Srbi i Hrvati su oduvijek upućeni jedni na druge, ali nažalost vremena su bila takva da smo se udaljili i stoga je ovaj iskorak, s jedne strane vas da pozovete gospodina Vučića, i s druge strane da vi napravite jedan zaista hrabar i odgovoran korak da dođete ovdje, prije svega poziv na razumijevanje, poziv na mir", rekao je mitropolit predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Vučiću.

Pravoslavni čelnik istaknuo je kako je njegovo osobno iskustvo da je srpski narod u Hrvatskoj "uplašen" i da "živi u nekoj vrsti apatije i samozatvorenosti, u nekoj vrsti odustajanja od sebe" i zato je posjet srbijanskog predsjednika proglasio "ohrabrenjem" za srpski narod.

17:40 I Jandroković se susreo s Vučićem. Opširnije...

17:35 Vučić je srpskim poduzetnicima poručio da dođu u Hrvatsku i bore se. Hrvatskim poduzetnicima je poručio da su dobrodošli.


"Dobrodošli u Srbiju, mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini. Želim ohrabriti srpske privrednike, nemojte samo kukati, čuli ste hrvatsku predsjednicu, dođite i borite se. Uvjeren sam da će hrvatska politika biti otvorenija, a sasvim sam siguran da ćemo mi biti otvoreniji prema hrvatskim investitorima", kazao je Vučić.

17.15 "Želim vrlo jasno potvrditi predanost hrvatske države u izgradnji konstruktivnih odnosa između dviju država. Hrvatsko-srbijanska gospodarska suradnja ostvaruje stalni napredak i uspon. Robna razmjena premašila je milijardu eura vrijednosti, uzajamna ulaganja rezultirala su brojnim uspjesima i novim radnim mjestima. Hrvatska za srbijanske turiste postaje važno odredište", kazala je Kolinda na sastanku u HGK.

16:30 Bulj presreo Vučića: "Kad ćeš u hrvatsku Glinu?". >>> Više

16:00 Vučić se i na ručku s Plenkovićem zadržao duže nego što je bilo planirano. Upravo je na putu prema Saboru. Tamo ga je dočekao Jandroković. Dok je hodao Vlade prema Saboru, Bulj je pokušao zaustaviti kolonu s Vučićem.

15:40 Kako doznajemo, Vučić će se sa Bozanićem sastati u 18 sati.

15:00 FOTO Pogledajte poruku koju je na ćirilici ispisao Vučić u Zagrebu. >>> Više

14:20 Nakon fotografiranja, Plenković i Vučić će ručati i razgovarati. Kasnije Vučić ide u HGK, a otići će i do Bozanića.

14:00 Stigao je u vladu.

13:50 Vučić je krenuo na Markov trg. Kasni sat vremena. Prvo ide u vladu kod Plenkovića.

13:42 "Sve što može da pomogne pronalaženju nestalih osoba sve ćemo pomoći. Nemam problem s tim da kažem da je počinjen zločin tamo gdje je ubijeno 200 Hrvata, i obrnuto."

13:38 Poznato je da su ustaše ubili vašeg dedu. Ipak ste došli ovdje, dio je pitanja srpskog novinara Vučiću.

"Na svako pitanje ću odgovoriti, ali to što se zbivalo, ovdje ima ljudi koji s druge strane izgubili nekoga. Ja nisam imao niti jedan problem. Pa i konj je jedna plemenita životinja. Ja sam došao razgovarati o budućnosti. Hoću zamoliti hrvatsku javnost, kako vi vidite stvari koje su se zbivale prije 25 godina, mito vidimo drugačije, i Srbi vide drugačije te iste stvari, ali to ne smije biti razlog da ne razgovaramo... Nemam nikakav problem s tim da uvijek otvoreno pričamo o svemu... Nemam nikakav problem ako sam konj, četnik ili početnik ukoliko će Srbi u Hrvatskoj živjeti dobro i biti zadovoljniji, to je za mene sitnica. Kod nas postoji 'Pala muva na medveda'".

13:30 "Mi razmišljamo o unapređenju naših bilateralnih odnosa. To je za nas ključno. Mi želimo da se sve manjine u Srbiji osjećaju dobro, da vide Srbiju kao svoju domovinu.

Ako smatrate da smo zaslužili da nam otvorite poglavlje, otvorite. Ako ne, ne.

Uvijek smo za svaku vrstu razgovora i s BiH. Čović je rado viđen gost u Beogradu."

13:24 Novinarka TV Pinka pitala je Vučića o prosvjedu.

"Ja ne znam koliko je prosvjeda bilo, vidio sam neke ljude usput, pisalo je "Konju, ne laži", nešto oko izvinjenja, zatim "Četnik, početnik", nisam se strašno uznemirio. Predsjednica me ovdje dobro primila. To je njihov posao, svatko neka radi svoj posao, nekad prosvjeduju i u Srbiji protiv mene. Nikome se ne želim pravdati, ja nisam četnik, nitko mi u obitelji nije bio četnik, obitelj Vučić je stradala u svim ratovima", rekao je Vučić.

"Demokratsko je pravo prosvjedovati, ali sam protiv govora mržnje. Svoje mišljenje treba izražavati na kulturan način. Poruka srbijanskoj javnosti: Ne smijemo dopustiti da nam politiku s ruba političkog aspekta diktiraju pojedinci. Politiku moramo diktirati mi državnici", osvrnula se Kolinda.

13:13 "Hvala na pozivu i dobrodošlici. Razumijem da to za vas nije bio lak potez, posebice za atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj, čestitam vam na hrabrosti.

Doći ćemo do toga da budemo kao Norveška i Švedska. Moramo gledati u budućnost.

Oko granice Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se poziva na zakon. Imamo potpuno drugačije stavove, pokušat ćemo to riješiti bilateralnim putem.

Idući tjedan ću se sastati s predstavnicima udruga nestalih, mislim da je to važno i za Srbe i za Hrvate.

Razgovarali smo o pripadnicima manjina.

Ovakve smo ideje oko pruge imali prije pet godina, ali netko nije bio zainteresiran za istočne izlaznice, ako se to tako kaže. Mi jesmo zainteresirani za prugu prema Zagrebu, to je važno, za naše povezivanje, za ekonomski napredak, za povezivanje s centralnom Europom. S premijerkom Brnabić sam se dogovorio da pokušamo promijeniti atmosferu. To će biti obaveza svih predstavnika srpske politike bez obzira da li će hrvatska vlada odgovarati na to pozitivno ili ne. To je s naše strane ne zato da bismo se nekome dodvoravali, nego smatramo da je naš odnos ključan za cijelu regiju.

Razgovarali smo i tome da postignemo dijalog između naših crkava, zato ću danas razgovarati s kardinalom Bozanićem, i zato sam dobio pozitivne riječi iz Pravoslavne crkve.

Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao..

Ja sam spremio popis dokumenata koje smo vam spremili jer svaki put neki dokument donesemo. Ovo je popis matičnih knjiga

Ne mogu obećati da ćemo sve riješiti, ali ćemo se potruditi."

13:10 "Treće pitanje je pravosudno pitanje. Kroz rad odgovarajućih tijela nastavlja se raditi na svim pravosudnim pitanjima koje opterećuju dvije države. Pitanje granica je jedno od tih. Naš prijedlog je da nastavimo bilateralne razgovor kroz naredne dvije godine, a ako se ne dogovrimo u tom vremenu, onda da idemo pred međunarodna tijela.

Razgovarali smo o jugoistoku Europe, o nekim konkretnim koracima, o fondovima EU-a, jedan od projekata koje predlažemo je da se ubrza obnova željezničke pruge Zagreb -  Vinkovci - Tovarnik - Šid - Beograd", rekla je Kolinda.

13:05 Prva se obraća Kolinda. "Veseli me ovaj interes za naš današnji susret. Koristim prigodu pozdraviti predsjednika Vučića i zaželjeti mu dobrodošlicu."

"Nakon posljednje eskalacije odlučila sam prekinuti to što se događa oko nas i pozvati ga. Naša je obaveza kao predsjednika nalaziti se, razgovarati, nalaziti dodirne točke, rješavati ono što nas razdvaja i pronalaziti put u budućnost, sigurnost i blagostanje. Vezuje nas i zajednička odgovornost za jugoistok Europe.

Reći ću samo da smo otvorili mnoga pitanja. U mnogim se stvarima nismo složili, negdje smo se približili. Iznimno bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati. Složili smo se o nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju našu ljudsku, moralnu, etičku odgovornost prema građanima naših država, posebno prema obiteljima koje traže svoje sinove, članove svojih obitelji, da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije. Ohrabruje me ta odgovornost i volja predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima naših udruga".

13:00 Kreće obraćanje javnosti

12:15 Oko 12:30 predsjednici bi trebali izaći pred novinare.

12:00 Prosvjed je završio. Pogledajte izjavu Mostovog Bulja.

11:26 Povorka se s Trga uputila na Markov trg. Svi prilazi Markovom trgu su zatvoreni. Pratite ovdje!

11:10 Prosvjed na glavnom zagrebačkom Trgu je završio. Prosvjednici će ići dalje, ne zna se još gdje. >>> Više.

10:55 Kolinda i Vučić su se nakon fotografiranja povukli na razgovor.

10:45 Odsvirale su se himne, nakon toga je Vučić pozdravio Kolindinu gardu. "Mi smo garda hrvatska", odjekivalo je Pantovčakom.

10:38 Očekuje se dolazak Vučića.

10:15 Vučić je sletio oko 10 sati na zagrebački aerodrom i krenuo prema Pantovčaku.

10:08 Bojan Glavašević koji je protiv dolaska Vučića u Hrvatsku napisao je na Twitteru sljedeće:

 

10:04 Prosvjednici imaju transparente protiv Kolinde: "Izdala si nas" je jedan od njih.

10:00 Prosvjed na Markovom trgu ipak se neće održati. Policija će prosvjednike zadržati na Trgu bana Jelačića. >>> Više.

9:20 Posljednje pripreme za dolazak Vučića. Indexov reporter Vojislav Mazzocco nalazi se na Pantovčaku.

9:00 Zagreb je okićen srpskim zastavama. >>> Više

8:53 Izbjegavajte rutu od Velike Gorice do Zagreba od 9:30 pa do 10:30. Sav promet bit će zatvoren dok će prolaziti kolona s Vučićem.

8:40 I Jadranka Kosor komentirala je dolazak Vučića.

8:30 Na svom se Twitter profilu analitičar i profesor Dejan Jović osvrnuo na dolazak Vučića, podsjetivši na susret Josipovića i Tadića.

 

.....

Vučića je u posjet prije dva tjedna pozvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dvije države "nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima".


Do njihova susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u lipnju 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

No, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dviju država, opterećenih teškim naslijeđem rata i raspada zajedničke države 1990-ih.

Najmoćniji čovjek Srbije trebao je u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjet odgođen zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u napadima na Hrvatsku.

Vučić u Hrvatsku stiže u vrijeme eskalacije napetosti nakon nedavne srbijanske izložbe o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku, kao i zapaljive retorike srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina i njegove vizije "ustaša koji Vučića čekaju u centru Zagreba".
 
Zbog najavljenih prosvjeda hrvatskih ratnih veterana protiv Vučića, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je posjet "rizičnim" i sugerirao da bi mu sigurnost u Zagrebu mogla biti ugrožena.
 
No, njegov hrvatski kolega Davor Božinović uvjerava kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna.
 
Srbijanski će predsjednik u Zagrebu imati bogati program. Osim središnjeg susreta s Grabar-Kitarović na Pantovčaku, Vučić će pohoditi i Banske dvore, sabor, Hrvatsku gospodarsku komoru i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. U utorak će obići lokalne Srbe u Vrginmostu.
 
Prema usuglašenom dnevnom redu, Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici.
 
"Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim", kazala je Grabar-Kitarović prije dva tjedna.
 
"Često se ovakvi susreti nazivaju povijesnima, no mi smatramo da se radi o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti povijesni ili ne, vidjet će se nakon posjeta", rekao je u petak izvor s Pantovčaka.
 
Jačanje gospodarskih odnosa i važnost suradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Europu također će biti teme sastanka dvoje predsjednika te izaslanstava dviju država u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rješavanje otvorenih pitanja. Na Pantovčaku posebno ističu da će se razgovorima priključiti i predstavnici manjina te udruga nestalih.
 
Iz Vučićevog ureda poslali su raspored njegova posjeta Hrvatskoj.

Ponedjeljak


10:30 Ceremonija svečanog dočeka (Zgrada predsjednice Republike Hrvatske, Pantovčak 241)

10:45 Zajednička fotografija predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i tête-à-tête susret  dvoje predsjednika

11:45 Sastanak službenih delegacija Republike Srbije i Republike Hrvatske

12:30 Izjava za medije predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Dolazak predsjednika Aleksandra Vučića u Vladu Republike Hrvatske.

Tête-à-tête susret predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića

15:15 Sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića

16:00 Obraćanje predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Hrvatskoj gospodarskoj komori
 
16:45  Sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta „Budućnost Srba u Hrvatskoj“ u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj

Utorak

Vrginmost - 10:00 Sastanak predsjednika Aleksandra Vučića sa stanovnicima Vrginmosta
.
Obilazak Osnovne škole "Gvozd" - Posjet obitelji u Vrginmostu

Zagreb - 16:00 Obraćanje predsjednika Aleksandra Vučića na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski
 

Želite li odmah na mobitel primiti obavijest o svakoj novoj vijesti vezanoj uz Vučićev posjet, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vučićev posjet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.