Većina azijskih burzi porasla, kineske oštro pale

Foto: EPA

Na kineskim su burzama danas su cijene dionica oštro pale jer je splasnuo optimizam u vezi poticajnih gospodarskih mjera, dok su na ostalim tržištima u regiji burzovni indeksi umjereno porasli.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.00 sati u plusu 0.4 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0.8 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0.1 posto. U Južnoj Koreji se zbog praznika ne radi, a u Hong Kongu i Šangaju indeksi su pali između 1.4 i 5.3 posto.

Kineske burze oštro pale

Nakon što su danima snažno rasle, zahvaljujući uvođenju najvećih poticajnih gospodarskih mjera od pandemije, kineske su burze jutros oštro pale.

Posljedica je to povlačenja dijela zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena, ali i splašnjavanja optimizma jer će do utjecaja mjera na gospodarstvo proći dosta vremena.

Rast Wall Streeta ohrabrio ulagače ostalih azijskih burzi

Na ostalim su burzama u regiji cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 0.30 posto, dok je S&P 500 porastao 0.97, a Nasdaq indeks 1.45 posto.

Azijske ulagače ohrabrila je i odluka novozelandske središnje banke o smanjenju kamata za 0.50 postotnih bodova. Čelnici indijske središnje banke ostavili su, pak, na redovnoj sjednici kamate nepromijenjene.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102.50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102.40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 147.80 na 148.30 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0975 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0980 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.47 posto, na 77.55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.37 posto, na 73.85 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.