Veleposlanik u Turskoj o Bekavcu: Bio je skamenjen, kratko je pričao sa suprugom

Foto: SPH

Hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović za Index je komentirao presudu splitskom kapetanu Marku Bekavcu i opisao kako je izgledalo donošenje presude na današnjem ročištu. Bekavac je na sudu u gradu Sakarya osuđen na kaznu od 30 godina zatvora, nakon što je lani u teretu na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain.

"Ja sam i dalje na sudu, sa mnom su supruga i brat gospodina Bekavca, oni su konsternirani i pokušavam ih na neki način primiriti jer je doista ova presuda odjeknula kao bomba. Nismo očekivali ovakvu odluku. Danas se na samom ročištu moglo vidjeti da sud skreće u smjeru zapovjedne odgovornosti i tu je postalo jasno da će doći do presude i da će ona teretiti prvog kapetana i prvog časnika palube, a ostali su svi oslobođeni", rekao je Cvitanović.

"Žalbeni postupak traje između tri i šest mjeseci"

Dodao je da je presuda nepravomoćna i da je sljedeći korak žalba drugostupanjskom sudu. "Nama se praktički nametnula situacija da moramo ići na žalbeni postupak na drugostupanjski, veći sud ovdje u Sakaryi. Sada čekamo izvješće, odnosno zapisnik s ročišta i odmah idemo u žalbeni postupak, što sam već dogovorio s odvjetnikom.

Žalbeni postupak traje između tri i šest mjeseci. Ako se prisjetite što se dogodilo s kapetanom Laptalom, on nije bio odmah oslobođen, nego u žalbenom postupku. Tako funkcionira sustav, manji sudovi znaju da će se ići na žalbu i tako se izvlače iz eventualnih rizika. Ključna stvar je da se razumno i vrlo precizno napravi žalba, jer će na temelju nje drugostupanjski sud dalje raditi", objasnio je Cvitanović.

Što se tiče reakcije ministarstva vanjskih poslova, Cvitanović kaže da ranije nisu mogli ništa učiniti, već da je to moguće samo nakon što je donesena presuda. "Sad kad postoji presuda, sada postoji i mogućnost reakcije, odnosno žalbeni postupak. No, ja u ovom trenutku ne mogu više reći o reakciji ministarstva jer je presuda stigla prije posla sata", kaže.

"Bio je skamenjen, nije smatrao da će ići u tom smjeru"

Cvijanović kaže da je na sudu danas vidio Bekavca te da je uspio dogovoriti kratki susret njega i njegove supruge te brata. "Naravno, nije bilo moguće da sjednu negdje sa strane, ali su mogli razgovarati na desetak minuta. Njegova je supruga došla i na prošlo ročište i isto su uspjeli preko male ogradice na kratko razgovarati i sigurno je to imalo nekakvu terapeutsku ulogu", kaže.

"On je naravno bio zaprepašten, jer je i on sam na neki način smatrao da se neće ići u smjeru zapovjedne odgovornosti. Bio je skamenjen, međutim situacija je takva da se odmah nakon čitanja presude ispraznila sudnica i njega su odmah odveli na drugu stranu. Možete si misliti kako je. Nije uspio zagrliti suprugu jer policija ne dopušta bilo kakav fizički kontakt. I ovo što smo napravili, napravili smo izvan procedura, ja sam i sa sudcem razgovarao, pa nam je malo progledao kroz prste", opisao je veleposlanik.

"On je čovjek od 62 godine koji 30 godina plovi morima i nikad nije imao nikakvih problema sa zakonom"

Dodao je da je Bekavac zatvoren u Sincanu, velikom zatvoru u Ankari, te da ga je on osobno pet puta posjetio tamo. "On za sada nije imao nikakve pritužbe, ništa nije od nas tražio. U kontaktu smo i s upravnikom zatvora koji je rekao da se gospodin Bekavac ponaša vrlo korektno i da će sa strane uprave učiniti što god treba za njega. Gospodin Bekavac je jedan vrlo korektan čovjek i naravno da je onda mnogo lakše raditi i da ovdje u Turskoj možemo očekivati pomoć samih institucija.

Koliko god da bilo korektno postupanje prema njemu, morate shvatiti da je on u zatvoru. On je čovjek od 62 godine koji 30 godina plovi morima i nikad nije imao nikakvih problema sa zakonom, i sada je u situaciji da se mora boriti, kao i cijela njegova obitelj", zaključio je Cvijanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.