Velik skandal u ukrajinskoj vojsci, glavni državni odvjetnik dao ostavku

Foto: EPA

Glavni ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin objavio je da podnosi ostavku nakon skandala u kojemu su deseci domaćih dužnosnika navodno zloupotrebljavali svoj položaj da bi dobili status invalida i izbjegli odlazak u vojsku.

Ostavka je uslijedila nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu na kojemu se raspravljalo o tomu na koji način spriječiti korupciju i zaobići 'rupe' u zakonu koje se koriste da bi se izbjegao vojni rok.

Kostinov ured nedavno su potresle i optužbe protiv više desetaka lokalnih dužnosnika, uključujući i tužitelje, koji su navodno zloupotrijebili svoj položaj da bi dobili status invalida. "Glavni tužitelj mora preuzeti političku odgovornost za situaciju u tijelima kaznenog progona Ukrajine", napisao je predsjednik Volodimir Zelenski u oštrome komentaru objavljenom na društvenim mrežama nakon sastanka vijeća.

Nekoliko minuta kasnije uslijedila je Kostinova objava o ostavci. Donedavni državni odvjetnik je situaciju s lažnim dijagnozama invaliditeta nazvao "nemoralnom" i složio se sa Zelenskim da mora snositi osobnu odgovornost.

"U ovakvoj situaciji smatram da je ispravno podnijeti ostavku", rekao je Kostin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.