VIDEO Analitičar ISW-a objavio snimku: Ukrajinci vozilima probijaju zmajeve zube

Foto: Twitter

Čini se da je Ukrajina značajno napredovala kroz ruske protutenkovske zamke i obranu "zmajevih zuba", rekli su ratni analitičari reagirajući na snimke koje prikazuju borbena vozila pješaštva zapadne proizvodnje Stryker i Marder kako prolaze pored ruske obrane.

Napredovanje označava značajan razvoj za ukrajinske snage koje se bore u južnoj regiji Zaporižji. George Barros, vodeći analitičar geoprostornih obavještajnih podataka s Instituta za proučavanje rata (ISW), danas je na društvenim mrežama podijelio video koji navodno pokazuje napredak Ukrajinaca.

Barros je geolocirao napad u blizinu južnog sela Verbove, što je jedan od smjerova u kojem napreduju kijevske snage. Rekao je da je ključno to što su snimke pokazale vozila iza zastrašujuće obrane Rusije koja je trebala spriječiti teška vozila.

"Još nismo spremni reći da je Ukrajina probila ovaj dio ruske linije budući da ova vozila još nisu probila zadnje vidljive pripremljene obrambene položaje u tom području", napisao je ISW.

"Ali", nastavio je ISW, "sposobnost da se oklopna vozila dovedu do i kroz najjaču rusku obranu s namjerom da ih se zaustavi i da se njima upravlja u blizini pripremljenih ruskih obrambenih položaja važan je znak napretka u ukrajinskoj protuofenzivi". ISW navodi da snimka pokazuje kako je ukrajinski proboj ruskih obrambenih linija bio dovoljno velik da omogući oklopnim vozilima da krenu naprijed te sugerira da je Kijev uspio obuzdati topništvo Moskve i druge protutenkovske mjere.

"Mali taktički koraci su početak nečeg velikog"

Barros je rekao da je Ukrajina radila na probijanju linije "proteklih nekoliko tjedana" i "možda se priprema za novi pritisak". "Ovi mali taktički koraci mogu biti početak većeg i značajnijeg napretka", rekao je ISW, ali je upozorio da je "prerano davati pouzdane prognoze".

Rob Lee, obrambeni analitičar, također je komentirao video i rekao da se čini da prikazuje ukrajinsku elitnu 82. zračno-jurišnu brigadu. Ova brigada, koja se sastoji od 2000 vojnika, prethodno je bila u pričuvi, ali se pridružila protuofenzivnim naporima u kolovozu.

Ukrajinsko pješaštvo uspjelo je napredovati duž takozvane "Surovikinove linije" posljednjih tjedana, iako Kijev prethodno nije mogao dovesti svoja oklopna vozila naprijed zbog složenih prepreka.

Linija Surovikin, koja se prostire preko okupiranog teritorija u južnoj i istočnoj Ukrajini, složen je sustav ruskih obrambenih utvrda i prepreka koje uključuju protuoklopne jarke, betonske piramide poznate kao "zmajevi zubi" i rovove. Čini se da su Strykeri i Marderi prvi slučaj teškog oklopnog naoružanja koji napreduje kroz liniju.

Ranije ovog mjeseca, Ukrajina je rekla da su njene snage oslobodile selo Robotine, koje se nalazi na mreži cesta koje vode do Melitopolja, u još jednom značajnom proboju protiv ruskih snaga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.