VIDEO U izgubljenom, drevnom gradu Maja otkrivena ogromna ploča. Pogledajte snimke

Arheolozi su duboko u meksičkoj džungli otkrili pravo povijesno blago. U drevnom, davno napuštenom gradu Maja zvanom Koba (Coba), u blizini piramide Nohoch Mul, pronašli su golemu kamenu ploču na kojoj se nalazio natpis s čak 123 glifa, odnosno ideografa. 

Prema preliminarnoj analizi, glifovi većinom govore o datumu osnivanja grada Keh Witz Nal (Planina jelena) - 12. svibnja 569. godine. Također spominju prethodno nepoznatog vladara Maja, K'awiila Ch'ak Chéena. Ostali ideografi govore o bogovima za koje su drevni Maje smatrali da su osnovali Kobu; uključujući Bolóna Tz'akaba Ajawa - gospodara bezbrojnih generacija. 

Nekoć veličanstveni, a danas razrušeni grad Koba

Nekoć veličanstveni, a danas razrušeni grad Koba smješten je u državi Quintana Roo na istočnoj strani poluotoka Yucatan. Maje su ga vjerojatno sagradile još 50. godine prije Krista te je bio kontinuirano naseljen više od 1500 godina. Tijekom njegova vrhunca, u gradu je živjelo oko 50.000 stanovnika, piše Science Alert.

Danas je to jedno od rijetkih arheoloških lokaliteta koje još uvijek nosi svoje majansko ime, Ko'ba; što znači "uzburkane vode". Prepun je gravura i skulptura koje govore o životu drevnih Maja. Arheolozi su pronašli kamenu ploču na dnu nekadašnjeg bazena. Velika je 11 kvadratnih metara.

Do sada je identificirano 14 vladara Kobe, među kojima su bile tri žene, od kojih je jedna vladala čak 40 godina. Mnogi od tih vladara nosili su ime K'awiil prema majanskom bogu munje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.