VIDEO Hamas objavio snimku otete djevojke: "Molim vas, spasite me što prije"

Screenshot: Twitter

Palestinski islamistički pokret Hamas objavio je u ponedjeljak navečer prvu snimku neke od osoba koje je oteo u Pojasu Gaze, Izraelke koja ima i francusko državljanstvo, a francuski predsjednik pozvao je na bezuvjetno i trenutačno oslobađanje talaca. 

U videosnimci pokazana je djevojka s previjenom ranom na ruci koja izravno govori u kameru.

"Imam 21 godinu i iz Shohama sam", rekla je u jednominutnom isječku. Trenutno je u Gazi i liječi se u tamošnjoj bolnici. “Molim, izvedite me odavde što je prije moguće”, dodala je.

Nije jasno gdje, kada i pod kojim okolnostima je video snimljen. Prema medijskim izvješćima, djevojka je Izraelka koja ima i francusko državljanstvo. Prijavljena je kao nestala nakon masakra koji su počinili teroristi Hamasa u južnom Izraelu, navodi se u izvješćima.

UPOZORAVAMO DA SNIMKA ZA NEKE ČITATELJE MOŽE BITI UZNEMIRUJUĆA

 

Na snimku je odmah reagirao francuski predsjednik Emmanuel Macron osudivši "užasno uzimanje nedužnih osoba za taoce i njihovo prikazivanje", izvijestila je Elizejska palača.

Predsjednik "poziva na hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu. Francuska je mobilizirana i radi sa svojim partnerima na oslobađanju francuskih talaca koje u svojim rukama drži Hamas", dodaje francusko predsjedništvo.

Traže oslobađanje 6000 svojih ljudi

Hamas je objavio i uvjet za oslobađanje više od 200 talaca koje su uzeli. Zahtijeva oslobađanje 6000 muškaraca i žena zatvorenih u izraelskim zatvorima. Khaled Meshaal, šef Hamasovog ureda za dijasporu, iznio je zahtjev. Zarobljenici grupe, rekao je, uključuju visoke časnike Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Glasnogovornik Hamasa ranije je izjavio da je između 200 i 250 ljudi oteto u Pojasu Gaze. Dvije stotine njih bilo je pod kontrolom Hamasa, a ostatak talaca pod kontrolom drugih militantnih frakcija u obalnom pojasu, rekao je glasnogovornik u videu.

Ipak, utvrdio je da "stranci u Gazi nisu zatvorenici, nego gosti" i da "će biti pušteni čim prestanu trenutni uvjeti". Najmanje 22 otetih navodno je već ubijeno u izraelskim zračnim napadima. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.