FOTO /VIDEO U Istri se ruše bespravno izgrađeni objekti. Slovenci bijesni: Tužit ćemo

Foto: Matea Čelebija/Index

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata danas je nastavila rušenje bespravno izgrađenih objekata u dijelu građevinskog područja u naselju Mandriol, na području grada Vodnjana. 

Kuće, čiji su vlasnici pretežito Slovenci, ruše bageri privatne tvrtke iz Pule, a iz dijela onih koje su danas uklanjane nije iznesen najveći dio namještaja, pa se tako moglo vidjeti kako bageri uz ograde, krovove i zidove lome krevete, ormare te ostalo pokućstvo.

Sveukupni trošak ovih radova, koje će morati platiti 16 bespravnih graditelja, bit će nešto više od 170.000 eura. Iako je većina, njih 86, prethodno sama srušila svoje objekte jer im je to bilo znatno povoljnije, ostali su odlučili doći ovaj tjedan u Istru kako bi spriječili ili makar odgodili rušenje.  

Njima će trošak rušenja biti znatno veći. Iz Inspektorata su kazali Indexu da će im se ono naplatiti i u slučaju da ovih dana sami uklone svoje objekte jer je ugovor s privatnom tvrtkom već zaključen te da su imali dovoljno vremena da to sami učine.   

Slovenci koje smo tamo zatekli bili su vidno uzrujani i nezadovoljni ovom odlukom. Oni tvrde da su gradili sukladno zakonima i da Inspektorat nema pravo rušiti njihove kuće jer su u međuvremenu podnijeli žalbe na njegovu odluku. 

 

"Podnijet ću tužbu jer sam sve napravio prema zakonu" 

Jedan od Slovenaca s kojima smo razgovarali došao je sam srušiti svoj objekt koji je sagradio prije četiri godine, kako nam je kazao.

"Podnijet ću tužbu jer sam sve napravio prema propisima i zakonu. Prošle godine smo dobili naljepnicu na kuću da će se ona rušiti. Onda smo se žalili i sada se to ne bi trebalo rušiti dok je u postupku. Upisani smo u katastar i sve je kako treba", kazao nam je Slovenac. 

Slovenka koju smo tamo zatekli, Tatjana Murković, došla je u Mandriol i trenutno s jednim pomoćnikom ruši kuću koju je sagradila 2012. godine, priča nam. U međuvremenu je, kaže, zatražila građevinsku dozvolu. 

"Naknadno smo tražili legalizaciju. Još uvijek nismo dobili nikakvo rješenje. Imam kućni broj. Kuća je upisana u katastar, a sada se sve ruši. Toga nema u Europi iako je Hrvatska u njoj", kazala nam je.  

Foto: Matea Čelebija/Index

"Žalili smo se i slovenskoj ambasadi" 

Tamo smo susreli još dvoje Slovenaca, koji su došli iz Ljubljane. Njihove bi kuće trebale biti srušene do kraja ovog tjedna. Smatraju da Inspektorat postupa nekorektno i tvrde da su podnijeli žalbe na rješenje o rušenju objekata. Njihove stvari, sav namještaj i potrepštine, još uvijek su u kućama. 

"Zbog ove odluke smo podnijeli tužbu i odvjetnik nam je rekao da se zabarikadiramo i čekamo u kućama. Ovdje sam pedeset godina, ranije su ovamo dolazili moji roditelji. Potjerali su nas i s Kamenjaka. Tamo smo imali kampere u najmu na privatnom posjedu. Onda nam je ugovor o najmu otkazan i morali smo otići odande", kazao nam je V. T. 

Slovenka koja ovdje također ima bespravno izgrađenu kuću kazala nam je da su o cijeloj situaciji obavijestili i slovensku ambasadu u Zagrebu.  

"Urgirali smo i prema slovenskoj ambasadi u Zagrebu kako bismo ih upozorili što ovdje rade. Nekima daju odgodu, a nekima ne. U Sloveniji neće rušiti objekt ako je u tijeku spor na sudu. Mi smo mislili da je tako i ovdje i da će Inspektorat pričekati. 

Nemaju rješenja o rušenju objekata. Kada smo ih pitali da nam daju ta rješenja, nisu htjeli. Ovaj put kojim prolaze je naš, privatan, i mislim da bi trebali imati sudski nalog kako bi njime uopće mogli proći. Samo oni to ništa ne poštuju", kazala nam je M. K.  

Foto: Matea Čelebija/Index

Inspektorat: Nema odgode rušenja. Neki se nisu oglasili ni nakon tri novčane kazne

Iz Državnog inspektorata su nam kazali da je u tijeku priprema dokumentacije za sve ostale bespravne objekte. 

"Doneseno je 114 rješenja o uklanjanju bespravno sagrađenih građevina, a 86 vlasnika objekata samo je srušilo svoje kuće. Nema nikakve odgode rušenja. Neki od njih su dobili tri novčane kazne i ni nakon njih nisu postupili po izvršenju rješenja. Oni koji su podnijeli zahtjev za odgodom, dobili su odbijenicu. Ne postoji nikakva pravna osnova da bi se rušenje prekinulo", kazali su nam.

Također kažu da je ukupna vrijednost radova 173.219,95 eura. "Ako netko sada odluči sam uklanjati svoj objekt, iznos će mu u konačnici svejedno biti naplaćen. Pojedinačna vrijednost će se tek izračunati ovisno o količini predanog materijala, kvadraturi objekta i tako dalje. 

Adriatic d.o.o. iz Pule vrši rušenje objekata. Tvrtka je izabrana putem okvirnog sporazuma preko središnje nabave", kazali su nam iz Inspektorata. 

U devet mjeseci ove godine u Vodnjanu 500 prijava bespravne gradnje 

Iz Grada Vodnjana kazali su da je komunalno redarstvo prošle godine Građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata podnijelo 475 prijava iz njihove nadležnosti, dok je već u ovoj godini Građevinskoj inspekciji podneseno oko 500 prijava bespravne gradnje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.