VIDEO Kit o kojem se ne zna gotovo ništa nasukao se na Novom Zelandu

Screenshot: Odjel za zaštitu prirode Novog Zelanda

Primjerak iznimno rijetke vrste kita nasukao se na obalu Novog Zelanda, a dužnosnici kažu da se o toj vrsti "ništa ne zna". Kit je pronađen prošlog tjedna na plaži u blizini Taiari Moutha u regiji Otago na Južnom otoku, kada su mještani obavijestili Odjel za zaštitu prirode (DoC).

"Čini se da je stvorenje bio mužjak kljunastog kita - vrsta koja je toliko rijetka da se o njima ne zna gotovo ništa", stoji u priopćenju za javnost DoC-a.

"Ovo je ogromno"

"Ako se potvrdi, ovo će biti vrlo značajno znanstveno otkriće", rekao je službenik DoC-a Gabe Davies, a prenosi agencija Anadolija.

"Kljunasti kitovi jedna su od najslabije poznatih vrsta velikih sisavaca. Od 1800-ih samo je 6 primjeraka dokumentirano u cijelom svijetu, a svi osim jednog bili su s Novog Zelanda. Sa znanstvene i konzervatorske točke gledišta, ovo je ogromno", rekao je Davies, voditelj operacija DoC-a u regiji Otago.

DoC trenutno planira kako sačuvati ostatke kita. "Ovako svježi primjerak nudi prvu priliku ikada za seciranje kljunastog kita", naveli su.

DoC je poslao genetske uzorke Sveučilištu u Aucklandu, gdje se nalazi novozelandska arhiva tkiva kitova. Može proći nekoliko tjedana ili mjeseci dok se DNA ne obradi i ne potvrdi konačna identifikacija vrste, dodaje se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.