VIDEO Kineski mornari napali Filipince mačevima, ovi se branili golim rukama

Screenshot: Filipinska vojska

Filipinski vojnici morali su se braniti golim rukama od kineske obalne straže naoružane mačevima i noževima, objavile su filipinske vlasti.

General Romeo Brawner, vrhovni filipinski vojni zapovjednik, kritizirao je Kinu zbog, kako je opisao, "nepromišljenog i agresivnog" ponašanja dok su filipinska mornarica i obalna straža u ponedjeljak dostavljale zalihe filipinskim vojnicima u Južnom kineskom moru.

Osoblje kineske obalne straže zabilo se svojim plovilima u čamce koji pripadaju Filipinima, ukrcali su se na njih i napali ih, rekao je Brawner. Nekoliko filipinskih mornara je ozlijeđeno, a jedan je ostao bez palca.

"Kineska obalna straža nema pravo niti zakonsku ovlast miješati se u naše legitimne operacije ili oštetiti našu imovinu unutar naše isključive ekonomske zone", rekao je Brawner.

"Očito kršenje međunarodnog prava"

Rekao je da incident "predstavlja očito kršenje međunarodnog pomorskog prava, filipinskog suvereniteta i suverenih prava". Filipinska vojska podijelila je fotografije incidenta na kojima se vide oštećeni čamci i kineski mornari s mačevima.

Brawner je rekao da postupci kineske obalne straže predstavljaju "značajne rizike za regionalnu stabilnost", ali je dodao da će Filipini surađivati ​​sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pokušali održati mir u regiji.

Postupke Kine osudile su druge nacije

Incident je tek posljednji u spornim vodama Južnog kineskog mora. U travnju se pojavio video kako se kineski brod sudara s filipinskim brodom dok je na njega pucao vodenim topovima, kako je tada izvijestio Chris Panella iz Business Insidera.

U ponedjeljak je američka veleposlanica na Filipinima MaryKay Carlson osudila "agresivne, opasne manevre" Kine. Komodor filipinske obalne straže je u međuvremenu rekao kako vjeruje da Kina pokušava "izazvati probleme".

"Očito se nadaju da će se i SAD uznemiriti kako bi opravdao svoju lažnu priču da Washington stvarno želi ući u rat protiv Pekinga", napisao je Jay Tarriela.

Što kažu Kinezi?

Međutim, Peking je zanijekao poduzimanje "izravnih mjera" protiv filipinskih vojnika i tvrdio da su Filipini odgovorni za incident. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian rekao je da je Kina postupila u skladu sa zakonom.

"Manevri na mjestu događaja bili su profesionalni, suzdržani, opravdani i zakoniti", rekao je Lin u izjavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.