VIDEO Plenković: Virus je ponovno tu. Ovo nije sprint, nadamo se da nije maraton

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DANAS se održava sjednica vlade na čijem je dnevnom redu, među ostalim, Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj, Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite te prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje.

Očekuje se i što će reći premijer vezano za samoizolaciju u koju nije otišao nakon kontakta s Đokovićem.

Sjednica kasni 50 minuta.

Sjednicu vlade pratite na Indexu:

Plenković: Virus je ponovno tu

Na početku sjednice se obratio premijer.

“Najprije u vezi s epidemijom, nakon uspješne borbe u prvom valu, konstatiramo proteklih dana da je virus ponovno tu. Nakon što se pojavio u veljači, zahvaljujući mjerama i ponašanju sugrađana smo ga uspjeli obuzdati i nakon toga smo počeli popuštanje mjera u tri faze. To se pokazalo ispravnim jer smo od 23. svibnja do 16. lipnja imali samo 12 novooboljelih. To je bio drugi najbolji rezultat u cijeloj Europi”, započeo je premijer i nabrojio kakvo je tada stanje bilo u zemljama EU i susjednim zemljama.

"Naš suživot s virusom se nastavlja"

Rekao je potom kako je upravo to omogućilo otvaranje gospodarstva, posebno prema zemljama koje su imale najbolju epidemiološku sliku i iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše turista.

"Poduzeli smo mjere i pokrenuli aplikaciju za siguran ulazak turista. I sada imamo preko 200.000 turista u zemlji. Posljednjih dana imamo porast broja zaraženih, uglavnom naših građana koji su došli iz susjednih zemalja i to treba služiti kao upozorenje na držanje mjera. Razumljivo je da je došlo do opuštanja nakon dva mjeseca. Iako se virus širi sporije u ljetnim mjesecima, što je i temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima, željeli smo na jesen kada brojni strani epidemiolozi predviđaju drugi val da je onda najbolje da imamo stabilnu vlast i novi legitimitet za suočavanje s ovim problemom kao i pitanjem gospodarskog oporavka. Naš suživot s virusom se nastavlja. Tome se moramo prilagoditi. Učinit ćemo sve da ga održimo na najnižoj razini", rekao je i dodao kako moramo očekivati žarišta.

"Ovo nije sprint, nadamo se da nije maraton"

Kaže i da se mora paziti na očuvanje gospodarstva.

"Ovo je svojevrsni ples samobalansiranja između samodiscipline, mjera i nastojanja da pazimo na distanciranje i higijenu", kaže.

"Ovo nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali je očito borba na srednje pruge", dodao je i rekao kako će vlada učiniti sve da štiti javnost i zdravstveni sustav.

"Od aktivnih 117 slučajeva je 18 hospitalizirano, nitko nije kritičan, nitko nije na respiratoru i to je bitno drugačije nego na početku epidemije", dodao je.

"Mi smo napravili ogromne mjere da spasimo gospodarstvo"

Premijer je najavio i mjere za skraćeno radno vrijeme.

"Mi smo napravili ogromne mjere da spasimo gospodarstvo i spasili smo oko 600.000 radnih mjesta i preko 1000 poduzeća. Kada se sve skupa uzme i ono učinjeno kroz davanje naknada preko HZZ-a, kada se računa da smo otpisali i izravne poreze i doprinose, kada se uzme u obzir nabava medicinskih potrepština, možemo kazati da smo dali ogromna sredstva, a da smo pritom, zahvaljujući reputaciji koju uživamo, osigurali financiranje i likvidnost i država normalno funkcionira", rekao je i nabrojio koliko je vlada isplatila u mjerama.

"Mi smo se ujedno danas kada gledamo podatke HZZ-a doveli u situaciju da smo na razini zaposlenosti prije krize. Imamo iste brojeve zaposlenih kao i prije krize. Ima nešto više nezaposlenih, ali oni nisu angažirani sezonski kako bi inače bili u normalnim uvjetima", dodao je i najavio mjere za skraćeno radno vrijeme.

Državni tajnik Tomislav Dulibić: Imamo 136 aktivnih slučajeva

Umjesto ministra Beroša govorio je državni tajnik Dulibić.

"U Hrvatskoj imamo 136 aktivnih slučajeva. Danas očekujemo povećani broj novooboljelih, s obzirom na bolnice u Zagrebu i Đakovo. Broj novooboljelih je usred popuštanja mjera i nepridržavanja mjera počeo rasti. U prvih nekoliko dana porasta većina slučajeva je uglavnom iz BiH i Srbije. U Zadru je situacija pod kontrolom te se i dalje prati. U Đakovu su epidemiolozi i dalje na terenu i obrada je u tijeku. Virus je ponovno u zdravstvenom sustavu, u Psihijatrijskoj bolnici sv. Ivan je pozitivno 15 bolesnih pacijenata i četvero zaposlenika. Ostanimo oprezni i odgovorni", rekao je.

Božinović: Mjere neće trajati onako dugo kao prvi put

Potom je govorio ministar Božinović koji je rekao kako je za očekivati porast oboljelih. 

“Najbolje je pridržavati se mjera. Sustav je postavljen tako da je spreman kad se pojavi žarište kao u Đakovu”, rekao je i ponovio kako je većina slučajeva uvezena. Dodao je kako mjere koje su uvedene vjerojatno neće trajati kao što su trajale u prvoj fazi.

“Moramo pokazati fleksibilnost i balansirati između zaštite zdravlja i gospodarstva”, rekao je i dodao kako ćemo biti uspješni ako svemu pristupimo solidarno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.