VIDEO Potres srušio kupolu na zgradi na Trgu bana Jelačića, vatrogasci srušili drugu

SCreenshot: HRT

Zgrada Kolmar iz 1905. godine na Trgu bana Jelačića, u kojoj se nalazi Društvo hrvatskih književnika, tijekom jutrošnjega potresa ostala je bez jednoga tornja, a drugi su iz mjera opreza srušili vatrogasci. Snimku rušenja objavio je HRT.

Zgrada Kolmar zaštićeno je kulturno dobro, a izgrađena je 1905. godine za trgovca Kolmara po projektu atelijera Hönigsberg i Deutsch, s pročeljem oblikovanim u stilu kasnoga historicizma.

Vatrogasci su oko 17:30 konopom povezali kupolu s kaminom te je kamion svom snagom povukao kupolu, no ona se nije srušila isprve. Potreban je bio još jedan pokušaj da se kupola sruši. Hrpa materijala je pala na terasu ugostiteljskog objekta koji se nalazi u zgradi, nakon čega je došla i druga služba, zadužena za čišćenje kamenja.

Šteta je velika

Potresi su izazvali niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada Zagreba, a među ostalim, oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta, teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama.

Stradale su i crkva svetog Vinka u Frankopanskoj i samostan Sestara milosrdnica, crkva svetoga Marka te crkva svetog Mirka u Šestinama.

Oštećen je i zgrada Hrvatskoga sabora, Banski dvori, zgrada Ministarstva financija u Katančićevoj, zgrada Hrvatske pošte u Jurišićevoj te nedavno obnovljena zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici.

Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.