VIDEO Prvi put fosili dinosaura pronađeni u Hong Kongu. "Ovo je veliko otkriće"

Screenshot: YouTube

Dužnosnici Hong Konga kažu da su prvi put otkrili fosile dinosaura u gradu na udaljenom i nenaseljenom otoku.

Fosili su bili dio velikog dinosaura iz razdoblja krede, prije otprilike 145 do 66 milijuna godina, rekla je vlada u priopćenju. Morat će se provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo vrstu dinosaura, objavio je Guardian.

Stijena je pronađena na otoku Portu u Unescovom globalnom geoparku u sjeveroistočnim vodama grada, a fosili će danas biti izloženi u jednoj od trgovačkih četvrti Hong Konga.

"Otkriće je od velikog značaja i pruža nove dokaze za istraživanje paleoekologije u Hong Kongu", rekla je gradska tajnica za razvoj Bernadette Linn Hon-ho.

U Hong Kongu ranije pronađen samo fosil ribe iz doba dinosaura

Stručnjaci su nagađali da je tijelo dinosaura vjerojatno bilo zatrpano pijeskom i šljunkom, zatim je ponovno izronilo nakon velike poplave, a potom ponovno bilo zatrpano na mjestu otkrića, navodi se u priopćenju.

Do otkrića je došlo nakon što je Odjel za konzervaciju u ožujku upozorio svoj Ured za starine i spomenike na neke sedimentne stijene koje sadrže tvari za koje se sumnja da su fosili kralježnjaka. Prethodno je u Hong Kongu pronađen samo fosil ribe iz doba dinosaura.

Profesor Michael Pittman, paleontolog s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, rekao je da je ovo otkriće uzbudljiv trenutak za grad koji je dugo bio domaćin opsežnog istraživanja dinosaura, ali još nije mogao potvrditi otkriće.

"Hong Kong je poznat po izgrađenom krajoliku, ali pola je seoski park. U seoskim područjima većina onoga što vidite su stijene iz doba dinosaura, ali to su vulkanske stijene - i to su loša mjesta za pronalaženje fosila jer se fosili jednostavno tope. No Port Island je jedan od otoka koji imaju stijene iz doba dinosaura odgovarajuće vrste i pravog okoliša", kaže Pittman.

Otok zatvoren zbog iskapanja

Kina je jedna od četiri zemlje koje vode istraživanje dinosaura – uz SAD, Kanadu i Argentinu – a deseci tisuća jaja dinosaura pronađeni su u pokrajini Guangdong, u kojoj se nalazi Hong Kong.

"Nadam se da ćemo, gledajući ove fosile, vidjeti razlike s onima s nekih od poznatih nalazišta u Kini kao što su Sichuan i Yunnan. Mogli bismo ispričati doista zanimljivu priču o biogeografiji životinja", rekao je Pittman.

Vlada kaže da je angažirala stručnjake iz kontinentalne Kine da provedu istragu na terenu. Port Island zatvoren je za javnost od srijede do daljnjeg kako bi se olakšala buduća istraživanja i iskapanja.

Fosili će biti izloženi u Hong Kong Heritage Discovery Centru u Tsim Sha Tsuiju, jednoj od popularnih gradskih trgovačkih četvrti, počevši od petka. Vlada također planira otvoriti privremenu radionicu za javnost kako bi promatrala stručnu pripremu fosilnih uzoraka do kraja 2024.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.