VIDEO Raketa sa satelitom japanskog Space Onea eksplodirala brzo nakon lansiranja

Foto: EPA

Raketa sa satelitom Kairos duga 18 metara japanske tvrtke Space One eksplodirala je nedugo nakon polijetanja s raketnog poligona za ispitivanje i lansiranje raketa Kii u zapadnom Japanu.

Start-up Space One trebao je postati prva privatna japanska tvrtka koja u orbitu šalje svoj satelit. No raketa je eksplodirala nekoliko sekundi nakon polijetanja u 11:01 (02:01 GMT) u utorak, za sobom ostavivši golem oblak dima i vatre, dijelove rakete i vodene spremnike za gašenje požara blizu lansirne rampe, što se vidjelo na livestreamu lokalnih medija.

Zapaljeni ostaci rakete pali su na okolne planinske padine. 

Požar je ugašen, a ozlijeđenih nema

Iz tvrtke su objavili da je let prekinut nakon lansiranja s poluotoka Kii u prefekturi Wakayama i da se okolnosti istražuju. Zasad nije poznato što je prouzročilo eksploziju. 

"U blizini lansirne rampe nema ozlijeđenih, a požar je ugašen", rekao je novinarima Shuhei Kishimoto, guverner lokalne vlade Wakayame.

Iz Space Onea su izvijestili da je lansiranje bilo visoko automatizirano i da je zahtijevalo otprilike desetak članova osoblja u zemaljskome kontrolnom centru.

Japanci pokušavaju izgraditi jeftinije rakete kako bi zadovoljili sve veću potražnju vlade

Kairos je nosio eksperimentalni vladin satelit koji može privremeno zamijeniti obavještajne satelite ako se pokvare i trebao ga je staviti u orbitu otprilike 51 minutu nakon lansiranja. Prema preliminarnim izvješćima satelit je uništen u eksploziji.

Space One je prvobitno planirao lansiranje za subotu, ali ga je odgodio. Premda je Japan relativno malen igrač u svemirskoj utrci, nacionalni proizvođači nastoje izgraditi jeftinije rakete da bi zadovoljili sve veću potražnju svoje vlade i globalnih klijenata za lansiranjem satelita.

Tvrtku Space One sa sjedištem u Tokiju osnovao je 2018. godine konzorcij japanskih tvrtki: Canon Electronics, odjel za svemirski inženjering IHI-ja, građevinska tvrtka Shimizu i Japanska razvojna banka koju podupire država. Dvije najveće japanske banke, Mitsubishi UFJ i Mizuho, također posjeduju manjinske udjele.

Komercijalizacija svemirskih usluga

Tvrtka nastoji komercijalizirati svemirske usluge tako što će smanjiti troškove i ponuditi česta lansiranja raketa. Space One želi ponuditi "svemirske kurirske usluge" domaćim i međunarodnim klijentima, a cilj tvrtke je u svemir do kasnih 2020-ih poslati 30 raketa godišnje.

Kompanija teži kratkim rokovima za lansiranje manje od godinu dana nakon sklapanja ugovora s kupcima. Planovi za lansiranje prve rakete, koje se prvobitno trebalo realizirati najkasnije do kraja ožujka 2022., odgađani su četiri puta zbog pandemije i teškoća u logistici.

Japansko ministarstvo obrane u petak je objavilo da je postiglo dogovor s tvrtkom Space One o povećanju nosivosti raketa eksperimentiranjem s motorima na metan koji štede gorivo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.