VIDEO Roditelji djece s teškoćama dočekali Beroša prije vlade. Pogledajte

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor

Udruga Sjena organizirala je prosvjed ispred NSK u Zagrebu. Marica Mikulić je prije sjednice vlade ministru zdravstva Viliju Berošu donijela potpise prikupljene u peticiji koju je Udruga pokrenula kako bi osigurala rehabilitaciju šestogodišnjem Anti Mikuliću iz Slavonskog Broda, piše N1.

"Mi kao administracija znamo što nam je raditi. Mjesto za razgovor o ovoj temi je Ministarstvo", rekao je ministar Vili Beroš ispred zgrade NSK okupljenim roditeljima.

Beroš: Ja znam jako dobro koliko je takve djece. Ne morate mi vi to govoriti

Na opaske roditelja iz Udruge Sjena koji su ga upozoravali na broj djece koja imaju teškoće u razvoju, a nemaju osigurane zdravstvene tretmane koje trebaju, Beroš je odgovorio:

"Ja to vrlo dobro znam, ne morate mi vi govoriti koliko je takve djece. Pogledajte zadnje izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti..."

Naglasio je i da ovlasti za provođenje zdravstvene zaštite imaju županije.

 

"Svjesni smo činjenice i hvala što ste me upozorili. Ja znam te elemente, ali bit ćete upoznati s koracima koje administracija poduzima, ali ne tu na kiši, nego u Ministarstvu", rekao je Beroš prije nego što je ušao u zgradu Nacionalne knjižnice, gdje se treba održati sjednica vlade.

Roditelje je ostavio s državnom tajnicom Marijom Bubaš. Njoj je Marica Mikulić predala kutiju s 3600 prikupljenih potpisa. Peticiju se još može potpisati ovdje.

Državna tajnica Bubaš: O ovome bismo trebali razgovarati u nekim drugim okolnostima

"Djeca s teškoćama, pogotovo djeca s višestrukim teškoćama poput Ante... Svjesni smo da vi radite, ali mi nemamo vremena. Pitanje koliko će naša djeca živjeti i nama je rehabilitacija potrebna dok su djeca živa. Potrebno je procese ubrzati", rekla je Mikulić obraćajući se državnoj tajnici, koja je zatim priznala da sve zaista dugo traje.

"Promjene zaista dugo traju i treba napraviti sve što se može. Svi razumijemo potrebe vašeg djeteta, ono vam je podrška, emotivni oslonac i vi živite zbog svog djeteta... Htjela sam reći da djeca sa zdravstvenim problemima nisu samo djeca s dijagnozom. Mi bismo rado razgovarali o tome što Ante sve može dobiti i da vidimo koji je optimalan način. Mislim da bismo o tome trebali razgovarati u nekim drugim okolnostima", rekla je državna tajnica, koja je Mikulić i Rešetar pozvala da odmah krenu u Ministarstvo kako bi razgovarali.

Bubaš: Sustav se sporo mijenja

Bubaš kaže da su resorna ministarstva prepoznala potrebe i da rade na tome. "Sustav se sporo mijenja. Odgovore trebamo davati danas. Ako ćemo govoriti o tim odgovorima, pozivam vas da sad razgovaramo o skrbi vašeg djeteta. A kad to riješimo, nećemo stati na tome, rješavat će se i pitanja druge djece", rekla je državna tajnica.

"Mi smo vremenski ograničeni i nije nam zgodno ići svima u Ministarstvo", odgovorila je Marica Mikulić, a Bubaš ju je na to pitala zašto odgađa taj nužni razgovor. Mikulić je nastavila da je s Ministarstvom sve vrlo jasno iskomunicirano te da ne traži sva prava, nego samo minimum koji bi Anti osigurao rehabilitaciju.

Državna tajnica tražila da se razgovor nastavi na mjestu gdje neće biti kamera

"Nije ni nama ni vama u interesu da se troše novci na nešto što nema nikakav efekt niti ja imam vremena voditi dijete negdje reda radi. Mi tražimo minimum minimuma, da dobije prikladnu podršku. RH je socijalna država i propisuje da sva djeca imaju jednaka prava. Ante i djeca s višestrukim teškoćama nemaju istu startnu poziciju i potrebna im je podrška koju sustav ne prepoznaje", rekla je Mikulić, na što je Bubaš pitala: "Zašto se borite za minimum? Vaše dijete zaslužuje sve." Nastavila je inzistirati i na tome da se razgovor preseli na mjesto gdje neće biti kamera.

"Imate li vi ovlasti od ministra da se taj problem u slučaju Mikulić riješi?" pitala je Rešetar, a Bubaš je odgovorila: "Bili ste prisutni sada kad je ministar zadužio mene da to rješavam." Također je naglasila da okolnosti nisu primjerene te da će razgovarati samo s roditeljima, odnosno s Maricom Mikulić, i to bez kamera jer se, kako je rekla, radi o osjetljivim osobnim podacima djeteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.