VIDEO Širi se snimka ukrajinskog napada, navodno u Bahmutu: "Smrvili su ih u prah"

Screenshot: Twitter

DRUŠTVENIM mrežama proširila se snimka koja je navodno snimljena u Bahmutu i tvrdi se da prikazuje kako se naboj vozila za razminiranje UR-77 Meteorit, kojim upravljaju Ukrajinci, ne koristi za probijanje puta kroz minsko polje, već kao moćno ofenzivno oružje protiv ruskih trupa u urbanom okruženju.

Meteorit, sustav iz sovjetske ere, u uporabi je od početka rata u Ukrajini i čini se da postaje sve popularniji kao vrsta ad hoc topništva.

Čini se da je snimka prvo objavljena u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prije nego što je podijeljena na Twitteru. Korisnik @Tendar daje sljedeći opis, tvrdeći da se snimka odnosi na tekuće borbe za kontrolu nad istočnim ukrajinskim gradom Bahmutom:

"Jučer sam izvijestio da su Rusi potisnuti iza Ulice Korsunskogo u Bahmutu i ovdje imamo vizualne dokaze, i to kakve. Ukrajinski UR-77 pucao je ravno u ruske položaje i aktivirao naboj koji ih je smrvio u prah."

Specijalizirana stranica The War Zone napominje da se ne može sa sigurnošću reći odakle potječe ovaj sustav i jesu li njime upravljale ruske ili ukrajinske snage.

Vozilo za razminiranje UR-77 Meteorit temelji se na gusjeničnoj šasiji široko korištenog samohodnog topa 2S1 Gvozdika. Svaki Meteorit je opremljen lanserom i dvama linijskim punjenjima za čišćenje mina (MCLC) koji se raketama pokreću u minsko polje koje treba očistiti, piše The War Zone.

Postavljeno punjenje stvara udarni val koji uništava ili aktivira mine ili neeksplodirana sredstva, stvarajući koridor širok nekih šest metara i dugačak do 900 metara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.