VIDEO U Srbiji uhićeni krijumčari djece. Tjerali ih da prose, a živjeli luksuzno

Krijumčari djece uhićeni su u Srbiji nakon što je srpska policija u suradnji s Europolom razotkrila i razbila njihovu kriminalnu mrežu koja se protegla u nekoliko država EU. Obiteljska kriminalna mreža sumnjiči se da je trgovala ljudima u svrhu prisilnog braka, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala.

U istragu su uključene i vlasti Austrije, Francuske i Njemačke. Akcija je rezultirala s četiri pretresa kuća u Srbiji, a uhićeno je pet srpskih državljana, među kojima i vođa kriminalne skupine. Spašeno je osam žrtava, od kojih šest maloljetnika u dobi između pet i osam godina te dvije 17-godišnjakinje. Zaplijenjene su velike količine gotovine i digitalne opreme, uključujući više od šest mobilnih telefona i financijske dokumente.

Mamili žrtve u ljubavne veze

Uhićene se sumnjiči da su trgovali vlastitom biološkom djecom i drugom djecom s kojom su u rodbinskim vezama. Osumnjičenici su navodno prisiljavali maloljetnike na prosjačenje i počinjenje kaznenih djela u Srbiji, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. Istraga pokazuje da su osumnjičenici iskorištavali maloljetnike i prodavali žrtve drugim počiniteljima izvan Srbije.

 

Kako javlja Europol, članovi kriminalne skupine koristili su i modus operandi "ljubavnik" kako bi namamili žrtve u ljubavne veze, nakon čega su ih iskorištavali kroz prisilno prosjačenje i prisilni kriminal.

Među žrtvama Ukrajinka

Većina žrtava je srpske nacionalnosti, osim jedne Ukrajinke, koju su pripadnici kriminalne skupine tjerali na prosjačenje. Osumnjičenici su novac prali kupnjom luksuzne robe i održavanjem visokog životnog standarda. Maloljetne žrtve su preuzele srpske službe za zaštitu djece.

"Europol je podržavao operativne aktivnosti, omogućavao razmjenu informacija i pružao analitičku podršku. Na dan akcije Europol je poslao jednog stručnjaka u Srbiju da provjerava operativne informacije u stvarnom vremenu i pruža podršku istražiteljima na terenu", izvijestili su iz Europola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.