Više od 1300 esula zatražilo povrat imovine

VIŠE od 1300 esula, talijanskih izbjeglica, zatražilo je povrat imovine koju su im oduzele jugoslavenske vlasti poslije Drugog svjetskog rata, piše tršćanski list ´Piccolo´ pozivajući se na zagrebački izvor.

Zahtjevi su podneseni na osnovu hrvatskog zakona o denacionalizaciji, te su pristigli iz Italije, Njemačke, Slovenije, Australije i Austrije. Traži se povrat kuća, terena, šuma i brodova. Najviše zahtjeva, više od 500, odnosi se na prostor Bujštine, zatim Pule (339), Poreča (233) i Rovinja (97).

Hrvatsko-talijanska komisija bi se uskoro trebala sastati u Zagrebu, piše ´Piccolo´, i ocijeniti zahtjeve za povratom imovine. Spominje se da je talijanski premijer Silvio Berlusconi tijekom nedavnog posjeta Zagrebu na margini sastanka kvadrilaterale, razgovarao s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom o pitanju povratka imovine.

Proteklih mjeseci se u okviru udruga talijanskih izbjeglica spominjala mogućnost od 2-3 tisuće zahtjeva. Predsjednik saveza udruga esula, Guido Brazzoduro, danas je za ´Piccolo´ izjavio kako spomenuta brojka od 1365 zahtjeva ´ne bi trebala zabrinjavati hrvatsku stranu u pregovorima´.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.