Vlada promijenila zakon: Vojska može na granice

Screenshot: YouTube

VLADA je na današnjoj sjednici donijela izmjene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani te omogućila vojsci da na granici pomogne policiji u rješavanju migrantske krize.

U nastavku pratite tijek sjednice:

10.40  - Iz proračunske zalihe odobreno je 1,6 milijuna kuna Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata

10.30 - Vlada je raspravljala o Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a za 2014. godinu kojeg je ocijenila negativnim.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kazao je da HRT u najvećem dijelu ispunjava kvantitativne obveze zadane ugovorom, ali da nisu ostvareni programski standardi.

Između ostalog je kazao kako su na HRT-u zabilježena prekoračenja u količini oglašavanja te da su se na HTV-u 4 prikazivali sadržaji koji se ne bi trebali prikazivati poput igranih filmova.

10.25  - Na sjednici se raspravljalo o djelovanju u institucijama Europske unije tijekom nizozemskog predsjedanja Vijećem Europske unije           

"Hrvatska će nastaviti podupirati proces proširivanja Europske unije, posebno s naglaskom na priključivanje BiH", kazao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

10.20  - Ministar financija Zoran Marić kazao je kako će analizirati cjelokupni porezni sustav nakon čega su usvojene promjene Zakona o porezu na dobit.

"Jedine izmjene u poreznom zakonodavstvu bit će vezane uz direktive Europske unije", rekao je Marić.

10.15 - Usvojen je nacrt prijedloga zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom

10.12 - Usvojene su izmjene Zakona o nadzoru granice i Zakona o obrani.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako prijedlog dopune o nadzoru državne granice predstavlja refleksiju situacije u kojoj se nalazimo.

"Konačan prijedlog je da u iznimnim situacijama i prema uputama policije Oružane snage mogu pružiti potporu u zaštiti granice", kazao je Orepić.

10.10 - Orešković je komentirao i izbjegličku krizu.

"Poruka je jasna. Tusk je javno komentirao da se izbjeglički val drastično uspori. U ponedjeljak sam opet u Bruxellesu i imat ćemo priliku za raspravu, a tamo će biti i Turska", kazao je Orešković.

Kazao je da je slovenska vojska već na granici, a tu mogućnost ima i Srbija.

"Nije da ćemo sutra aktivirati vojsku na granici, ali ćemo imati tu mogućnost", kazao je Orešković i dodao kako je iza njega uspješan tjedan.

10.07 - "Najavio sam da ćemo ispuniti kriterije iz Maastrichta - da će se dug smanjivati i da će deficit biti ispod tri posto. To ne znači da ćemo sutra ići na euro, prvo moramo ispuniti kriterije. Imat ćemo diskusiju želimo li ići na euro, ali ispuniti kriterije iz Maastrichta je veliki uspjeh", kazao je Orešković

10.04 - Na početku sjednice premijer Orešković zahvalio je ministru vanjskih poslova Kovaču na uspješnom sastanku u Berlinu.

"Ostvarili smo odlične odnose s Njemačkom, napravili smo veliki korak prema ostvarivanju investicijske klime", kazao je Orešković i dodao da je Njemačka bila spremna poslušati programe Vlade te ih podržala.

Da će do izmjene Zakona o nadzoru državne granice vjerojatno doći, kao i do intervencija u Zakona o obrani, potvrdio je ovih dana u nekoliko navrata ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Iako je isticao da angažman vojske nije potreban, naglašavao je i kako su i naši susjedi napravili slično te da je to refleks na okolnosti u kojima se nalazimo.

"Mi ćemo najvjerojatnije napraviti tu mogućnost, ali oslanjamo se na policijske snage. Napravili su to Slovenci, Srbi tako da ćemo i taj potencijal povećati, ali to je samo u smislu pripravnosti,"objasnio je Orepić.I izjave premijera Tihomira Oreškovića išle su u smjeru izmjena zakona zbog slanja vojske na granicu:

"Ukoliko trebamo, a to je opcija da naše granice štiti policija, ukoliko je potrebno da iskoristimo vojsku kako bismo olakšali proceduru i humanost onda ćemo to primijeniti, ali samo u pomoći“, rekao je premijer. Oporba je ove najave dočekala na nož. Jučer je i bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović poručio kako je slanje vojske na granicu loša ideja.

"Vojska već mjesecima pomaže policiji, a zadatak policije je nadzor državne granice. Nema smisla ići topom na muhu jer Hrvatsku nitko ne napada. Majke s djecom, muškarci nenaoružani koji se pokušavaju probiti do sjeverne Europe su problem cijele Europe, neće ga riješiti neki fetiš prema uniformama," rekao je Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.