Vladajuća koalicija u Japanu sigurno gubi izbore

Foto: EPA

Vladajuća japanska koalicija sigurno će izgubiti parlamentarnu većinu nakon izbora održanih danas, izvijestila je javna televizija NHK, a takav ishod povećava neizvjesnost u pogledu sastava sljedeće vlade i prosperiteta četvrte najveće ekonomije u svijetu. 

S 90 posto dosad prebrojenih listića Liberalna demokratska stranka (LDP) premijera Shigerua Ishibe, koja vlada Japanom gotovo cijelu njegovu poslijeratnu povijest, i njezin manji koalicijski partner Komeito imaju 192 od 465 zastupničkih mjesta u donjem domu parlamenta, objavio je NHK.

Najgori izborni rezultat od 2009. godine

To bi mogao biti najgori izborni rezultat LDP-a otkako je koalicija nakratko godine 2009. izgubila vlast.

"Ovi su izbori bili vrlo teški za nas", rekao je loše raspoloženi Ishiba za TV Tokyo. Ishiba je raspisao prijevremene izbore nedugo nakon što je postao čelnik stranke prošli mjesec.

Njegov prethodnik Fumio Kishida napustio je dotadašnju funkciju zbog pada podrške stanovnika nezadovoljnih visokim troškovima života, kao i zbog skandala s neprijavljenim donacijama zastupnicima. 

Najveći pobjednik izbora bit će glavna oporbena Ustavna demokratska stranka Japana (CDPJ), koja prema dosadašnjim rezultatima ima 135 mjesta u parlamentu, što je skok u odnosu na prethodnih 98. Birači su tako kaznili Ishibinu stranku zbog financijskih skandala i inflacije.

Podjela vlasti drugim strankama

Ishod izbora mogao bi primorati LDP ili CDPJ na podjelu vlasti s ostalim strankama, što bi moglo rezultirati političkom nestabilnošću dok se zemlja suočava s ekonomskim preprekama i napetom sigurnosnom situacijom u istočnoj Aziji. 

Izbori su održani devet dana prije nego što će glasači izaći na birališta u Sjedinjenim Državama, najbliskijem japanskom savezniku, a i ondje je rezultat izbora nepredvidiv. 

Ishiba je rekao da će pričekati konačne rezultate, koji će vjerojatno biti objavljeni sutra u ranim jutarnjim satima, a potom će razmotriti potencijalno koaliranje ili ostale dogovore o podjeli vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.