Vlasnici zemljišta na Marjanu: Šef park-šume vrši medijski pritisak na Ministarstvo

Pogled na park-šumu Marjan Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Udruga koja okuplja vlasnike zemljišta na Marjanu reagirala je na Indexov intervju s Markom Pejnovićem, ravnateljem Park-šume Marjan. Pejnović je u intervjuu govorio o bespravnoj gradnji na zaštićenom području te rekao da je nelegalnih objekata 114.

Vlasnici zemljišta na Marjanu, među kojima ima i bespravnih graditelja, navode da je Pejnović iznio niz neistina i da oni imaju dokaze za to. Navode da imaju dokaze i za kriminalne radnje unutar Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, na čijem čelu je Pejnović.

U cijelosti prenosimo reakciju vlasnika zemljišta na Marjanu.

"Ovdje se radi o prikrivenoj nacionalizaciji"

"Ravnatelju Javne ustanove za upravljanje Park Šumom Marjan (dalje JUPŠM) Marku Pejnoviću gori pod nogama i preko medija pokušava izvršiti pritisak na Ministarstvo zaštite okoliša da mu odobri Plan upravljanja koji sadrži potpuno nelegalnu zonaciju kojom pod šumski ekosustav želi svrstati više od 40 hektara poljoprivrednih površina koje se nalaze u privatnom vlasništvu.

Da je takva zonacija izrađena protivno Smjernicama za izradu planova upravljanja Ministarstva zaštite okoliša potvrdilo je i samo Ministarstvo u svom očitovanju.

Očitovanje MZOZT by Index.hr on Scribd

Ravnatelj ustanove namjerno stavlja fokus na nezakonitu gradnju koja nema nikakve veze s Planom upravljanja. Ovdje se radi o prikrivenoj nacionalizaciji gdje poljoprivredne površine uvrštava pod šume kako bi se to jednog dana pretvorilo u javne površine. Danas smo na redu mi, zadnje što je od fetivih u Splitu ostalo, krivi smo jer su nam naši djedovi ostavili svoja polja. A kome će sutra otimati?

"Grad Split i JU PŠM žele splitskog težaka dovesti u kategoriju uspomene"

Tih 55 hektara poljoprivrednih površina (na slici) postoji na Marjanu od kada postoji i uzgoj maslina i vina u Dalmaciji. Bilo ih je i više. Širenjem šume na južne padine našeg 'svetog brda' napravila bi se nepovratna šteta tradiciji i identitetu Splita.

Nestali bi terasasti suhozidi zaštićeni kao kulturno dobro, a o bioraznolikosti flore i faune da ne govorimo. Zašto onda ne bismo zatrpali i Dioklecijanove podrume? Što će nam išta što nas povezuje s našom prošlošću? 

Grad Split i JU PŠM žele splitskog težaka dovesti u kategoriju uspomene. Međutim, vlasnici 55 hektara poljoprivrednog zemljišta su itekako stvarni. Stvarni su i naši maslinici i voćnjaci i povrtnjaci. Svatko to može vidjeti na Google mapama. Stvarne isprave su i zemljišnik i katastar, kao i Ustav RH koji nam jamče pravo vlasništva i posjeda. 

Znate li što je nestvarno? To da jedino u Park-šumi Marjan ne vrijede isti zakoni kao i u svakom drugom zaštićenom području u Hrvatskoj. A to je jedino što mi tražimo. Napravite gospodo sve po zakonu. Neka gospodin Pejnović pročita Zakon o zaštiti prirode, tamo sve piše. A ako misli da će mu Ministarstvo zbog nekoliko vrlo manipulativnih objava u medijima dati suglasnost za  brisanje 500 godina splitske povijesti, jako se vara. 

"Zbog brojnih nezakonitosti smo tražili od Ministarstva provođenje upravnog nadzora nad radom Javne ustanove"

U posljednje dvije godine, od dolaska aktualne uprave, ustanovu je napustilo više od 10 djelatnika kojima je raskinut ugovor o radu ili su im sistematizacijom ukinuta radna mjesta ili su zbog pritisaka zatražili sporazumni raskid ugovora.

Među njima su i jedina pravnica ustanove, voditeljica službe promocije i edukacije, glavni čuvar prirode i svi čuvari prirode, ali i stručna voditeljica i inženjer šumarstva. Posljednje dvoje ustanovu je napustilo nedavno i to upravo radi neslaganja s metodologijom izrade Plana upravljanja i posebno s upravljačkom zonacijom.

Javna ustanova nedavno je putem javnog natječaja primila u radni odnos novu stručnu voditeljicu, no i ona je ovih dana, nakon samo 10-ak dana, zatražila sporazumni raskid ugovora u radu. Zbog svega navedenog, ali i brojnih drugih nezakonitosti, zatražili smo od Ministarstva provođenje upravnog nadzora nad radom Javne ustanove", napisala je udruga.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.