"Bilo bi idiotski da netko iz Zagreba sprema glupavu vojnu akciju na Banja Luku"

"HRVATSKA je na korak od EU i bilo bi zaista idiotski da netko iz Zagreba sprema tako glupavu akciju. Osim toga, ni Banjaluka nije toliko naivna da bi u ovakvoj geopolitičkoj situaciji tražila nekakvo odcjepljenje od BiH" rekao je vodeći britanski vojni stručnjak i analitičar vojnog tjednika Jane's Defense Weekly Paul Beaver u razgovoru za Press komentirajući nedavne napise u NY Timesu.

> NY Times: Ako Republika Srpska proglasi neovisnost, Hrvatska šalje vojsku na Banja Luku!

> Srpski parlamentarci: Zabrinjavajuće je da Hrvatska ima vojsku, a Republika Srpska nema

> "Hrvatska vojska sigurno neće intervenirati u BiH, ali štitit će naše granice"

> Dodik: Ja se neću opet tući, džaba je Hrvatskoj i Srbiji to što su bile u ratu ako budu u EU

Podsjetimo New York Times pisao je ovog vikenda o mogućnosti da Hrvatska pošalje vojsku na Banju Luku u slučaju proglašenja neovisnosti Republike Srpske. Hrvatska je nakon napisa i službeno opovrgnula bilo kakvu mogućnost slanja svojih trupa preko svoje državne granice.

Beaver u razgovoru za Press tvrdi kako je tekst u NY Timesu zapravo dio smišljene akcije administracije SAD-a koja ima, kako kaže, pakleni plan za Bosnu.

"Taj senzacionalistički tekst o odcjepljenju RS i navodnim planovima Hrvatske za napad na RS, smišljeno je plasiran upravo u trenutku kada administracija predsjednika Baracka Obame razmišlja o eventualnom novom pritisku, ne samo na Banjaluku, nego i na Beograd", tvrdi Beaver dodajući kako je poznato da je ovaj američki dnevnik u bliskim vezama s novom administracijom Baracka Obame te se napise može gledati i kao početak pritiska Washingtona na Republiku Srpsku.

"Imenovanje tvorca Daytonskog sporazuma Richarda Holbrooka na veoma važnu funkciju u State Departmentu svakako je značajno. Holbrooke, blago rečeno, gaji veoma snažna osjećanja prema Balkanu i ne treba posebno spominjati njegovu snažnu antipatiju prema svemu što nosi prefiks srpsko", rekao je Beaver u razgovoru za Press.

M.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.