INDEX VODIČ Kako osnovati tvrtku u inozemstvu?

Foto: 123rf

BROJNI poduzetnici, pogotovo iz IT sektora, u posljednje vrijeme otvaraju tvrtke u inozemstvu, ili barem razmišljaju o takvom koraku.

Za to postoje brojni razlozi. Neki se na registraciju odlučuju zbog boljeg poreznog tretmana, što njihovu poslu donosi financijsku uštedu, no to svakako nije i jedini razlog.

Razvijene zemlje ili one koje to žele postati, pojednostavile su uvjete poslovanja i pojednostavile razne procedure kako bi potaknule investicije, privukle kapital i u konačnici ojačale ekonomiju, pa je u njima ugodnije i sigurnije raditi nego u Hrvatskoj, gdje svaki službenik na nekakvu šalteru može tumačiti propise kako mu se prohtije.

Tvrtka sa stranom adresom često donosi i bolji ugled pa se lakše probiti na inozemnom tržištu, ili pak pronaći investitore kojima je zbog pravne sigurnosti prihvatljivije da ulažu u zemlje poput SAD-a ili Velike Britanije, nego da im posao ovisi o tome je li netko iz porezne ustao na lijevu ili desnu nogu.

Bogate zemlje ne kompliciraju oko osnivanja tvrtki

Kada se pogledaju podaci Svjetske banke iz istraživanja "Doing Business", najbogatije zemlje u pravilu imaju i najjednostavnije procedure za osnivanje tvrtki, a mi smo temeljem toga napravili izbor nekoliko destinacija koje bi mogle biti zanimljive hrvatskim poduzetnicima.

Praktična iskustva poduzetnika s otvaranjem tvrtki i poslovanjem se razlikuju. Neki su, na primjer, oduševljeni Velikom Britanijom, dok su drugi imali problema. Također, svaki poslovni pothvat na neki način je priča za sebe, pa tako ne odgovaraju svima isti uvjeti.

Primjerice, mnogi hrvatski startupi otvorili su tvrtke u SAD-u jer se bez toga vrlo teško probiti na ogromno američko tržište i nemoguće je dobiti investiciju. Drugi koriste tvrtke u inozemstvu jer žele raditi u destinacijama s nižim poreznim obvezama, brzim i efikasnim pravnim sustavom u slučaju  sporova i bez birokratskog mobinga koji troši vrijeme, novac i živce, a često uzrokuje i uništenje posla.

Irska

Irska je jedna od najdinamičnijih ekonomija Europske unije. Stotine tisuća radnika iz istočne Europe odselilo je u tu zemlju u potrazi za boljim životom, a njihov uspjeh nije se dogodio slučajno.

Imaju vrlo povoljne uvjete poslovanja, konkurentne poreze i efikasnu administraciju, pa su mnogi poduzetnici s raznih strana svijeta upravo tu zemlju odabrali kao mjesto na kojem će pokrenuti posao.


Dublin, Irska

Što se tiče procedure osnivanja tvrtke u Irskoj, ona je prilično brza i jednostavna. Limited Liability Company, što je usporedivo s našim d.o.o.-om, može se osnovati za nekoliko dana. Proceduru je moguće obaviti on-line, temeljni kapital nije obavezan, a troškovi iznose oko 150 eura.

Tvrtke se registriraju kod Companies Registration Officea (CRO) koji na svojim stranicama ima sve potrebne formulare, a moguće ih je predati i on-line te se registracija dovršava nakon maksimalno tri dana. Nakon toga potrebno je prijaviti se poreznim vlastima, što je gotovo u jedan dan.

Estonija


Zanimljiva destinacija za hrvatske poduzetnike mogla bi biti i Estonija. Ova zemlja s istoka Europe najviše je postigla u jačanju on-line administracije pa je sve, osim otvaranja bankovnog računa, moguće obaviti putem računala i bez posrednika.

Estonija je omogućila elektronsko prebivalište (E-residency) koje mogu zatražiti svi punoljetni građani, bez obzira na to gdje zaista borave. Elektronskim prebivalištem osoba ne postaje državljanin Estonije niti postajete njihov porezni obveznik, ali s njime možete vrlo jednostavno otvoriti tvrtku.


Tallinn, Estonija

Za dobivanje elektronskog prebivališta potrebno je popuniti on-line prijavnicu, poslati scan osobnog dokumenta i fotografije te uplatiti naknadu od 100 eura. Nakon toga, za maksimalno mjesec dana, bit ćete obaviješteni o tome da možete podići svoj estonski identifikacijski dokument. On se može dobiti u veleposlanstvima i konzulatima Estonije, ili na granici od policije.

Kao e-rezident Estonije tvrtku možete registrirati on-line. Vrijeme potrebno za registraciju mjeri se u minutama, ali svakako neće potrajati dulje od jednog dana. Cijena registracije iznosi od 145 do 190 eura, što ovisi o tome želite li redovnu ili ubrzanu proceduru (iako su u objema varijantama vrlo brzi).

Minimalni kapital iznosi 2500 eura, ali ga nije potrebno uplatiti nego je dovoljno dati izjavu da do tog iznosa osnivač osobno jamči za tvrtku.

Porez na dobit iznosi 20 posto, ali se plaća samo ako se dobit isplaćuje.

Slovenija

Slovenija bi hrvatskim poduzetnicima mogla biti zanimljiva zbog bolje poslovne klime, efikasnije administracije i pravosuđa te zbog svoje geografske blizine.

Iako je za osnivanje d.o.o.-a potrebno imati temeljni kapital od 7500 eura, procedura je potpuno besplatna. Nema nikakvih naknada, biljega i sličnih gluposti.


Ljubljana, Slovenija

Osoba koja osniva tvrtku u Sloveniji prvo mora dobiti porezni broj koji izdaje porezna uprava.

Registracija se obavlja u "VEM točki", gdje se predaje osnivački akt i još nekoliko odluka i izjava.

Nakon toga, u banci je potrebno otvoriti privremeni račun i uplatiti temeljni kapital. Trgovački sud za maksimalno tjedan dana upisuje tvrtku u registar, a onda se u banci privremeni račun mijenja u poslovni i sve je spremno za početak rada.

Porez na dobit u Sloveniji iznosi 17 posto.

Velika Britanija

Prema iskustvima hrvatskih poduzetnika, osnivanje tvrtke u Velikoj Britaniji najlakše je napraviti putem specijaliziranog agenta ili računovodstvenog servisa koji vam ujedno može ponuditi i svoju adresu kao sjedište tvrtke. Osnovni podaci koje im je potrebno dostaviti su: ime buduće tvrtke, adresu sjedišta tvrtke te imena i adrese direktora i dioničara.

Državna pristojba za osnivanje tvrtke iznosi 15 funti, a cijena usluge agenta ili servisa koji će vam obaviti registraciju kreće se od 50 pa do nekoliko stotina funti. Većina agencija nudi usluge on-line registracije pa je sve moguće obaviti putem njihove internetske stranice. Procedura je gotova za nekoliko sati. Popis agencija možete pronaći na linku.


London, Velika Britanija

Za razliku od registracije tvrtke koje je moguće obaviti putem interneta, otvaranje poslovnog računa u banci je složeniji proces.

Potrebno je osobno doći u banku, a u njoj vas mogu tražiti sljedeće podatke: profil direktora i dioničara te detaljne podatke o njihovim vještinama, kvalifikacijama i iskustvu.

Mogu tražiti i detalje o poslovnom planu tvrtke, odnosno valjane razloge zašto ona posluje na teritoriju Velike Britanije.


Porez na dobit u Velikoj Britaniji iznosi 20 posto.

SAD – Delaware

Osnivanje tvrtke u američkoj saveznoj državi Delaware može biti posebno zanimljivo onima koji žele smanjiti svoje porezne obveze, a ne namjeravaju raditi u SAD-u. Ako osoba osnuje tvrtku u Delawareu, ali ne posluje na tržištu SAD-a i ne boravi tamo, potpuno je izuzeta od plaćanja poreza.


Dover, Delaware

Prema iskustvima hrvatskih poduzetnika, najbolje je angažirati agenciju ili odvjetnika koji se bavi osnivanjem tvrtki te je proceduru moguće obaviti putem interneta. Slično kao i u slučaju Velike Britanije, za otvaranje bankovnog računa potrebno je osobno doći u banku.

Cijena osnivanja LLC tvrtke (slične našem d.o.o.-u) iznosi oko 300 dolara, a temeljni kapital nije obvezan. Agenti nude različite rokove za osnivanje tvrtki – od 24 sata do tri tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.