Vojni analitičar: Rusija drobi ukrajinsku obranu

Screenshot: HRT/HTV

Vojni analitičar Marinko Ogorec govorio je za HRT o ratu u Ukrajini.

"Na terenu je još uvijek status quo. Nakon prošlogodišnje neuspješne ukrajinske ofenzive, Rusija je preuzela stratešku inicijativu koja je zadržana u ruskim rukama do današnjeg dana i oni izvode svoje borbene napadne operacije, Ukrajina se brani. U tim operacijama izvedeni su uglavnom taktički pomaci. Rusija polako, ali sustavno drobi ukrajinsku obranu, zauzima dio njihovog teritorija, međutim to su još uvijek pomaci na taktičkoj razini", kaže Marinko Ogorec.

Prošle godine u ovo doba Ukrajinci su krenuli u ofenzivu na istoku, no brzo su stali. Uskoro su morali odgovoriti na ruske protuofenzivne aktivnosti u kojima Rusi ne štede ni vojsku ni ljude.

Ogorec: Ukrajina nije u poziciji da bi mogla bolje proći

"Ovo je rat u kojem se jako puno gubi i opreme i ljudi na obje strane. Nisu samo Rusi ti koji gube opremu i ljude. Gubi ih i Ukrajina. Tko će više izdržati, tko će duže izdržati, za sada priča nije na ukrajinskoj strani. Nije Ukrajina u toj poziciji da bi mogla nešto bolje proći", dodaje Ogorec.

"Putin ne odustaje od osvajačkog rata, ali isto tako činjenica je da Rusima trenutno dobro ide. Bez obzira na sav tip rata, ovo nije tip rata Blitzkriega, to se vidi. On je u samom startu prestao biti blitzkrieg. Došli su do nekakve potpuno drugačije dinamike, radi se o postupnom polaganom napredovanju, uz teške velike gubitke na obje strane, uz drobljene protivničke obrane, tako da su to sad sve situacije rata koji je karakterističan samo za taj prostor", objašnjava Ogorec.

Prije nekoliko dana na Kijev i okolicu ispaljeno je 89 različitih projektila. "To je jedan pokazatelj cjelokupne situacije. Onaj početni i borbeni moral stanovništva i motivacija boraca i motivacija stanovništva da se obrane od ruske agresije, iznenađenje koje su Rusi doživjeli na samom početku svoje agresije, pokazuje da se sada polako situacija mijenja", ističe Ogorec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.