Von der Leyen: Budućnost Srbije je u EU. Vučić: Nećemo odustati od europskog puta

Foto: EPA

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je danas u Beograd kako duboko vjeruje da je budućnost Srbije u Europskoj uniji, ali nije konkretno procijenila vrijeme mogućeg prijema istaknuvši da je to "proces usklađivanja s EU-om koji definira proces pristupanja" svake zemlje ponaosob.

Von der Leyen je danas, u nastavku svoje zapadnobalkanske turneje, započela dvodnevni posjet Srbiji, a na zajedničkoj konferenciji poslije razgovora u četiri oka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem Srbiju je okvalificirala kao "jednu od najnaprednijih zemalja" u pristupanju EU.

"U tom duhu radimo na otvaranju klastera tri", rekla Von der Leyen, misleći na klaster koji se odnosi na tržišno natjecanje i rast. Uz ocjenu da partnerstvo između Srbije i EU jača čestitala je na dobivanju investicijskog kreditnog rejtinga.

"Vučić poduzeo brojne korake na približavanju Uniji"

Na pitanje novinara o tome jesu li razgovarali o odnosima Srbije i Rusije i kako tumači izostanak Vučića sa samita država BRICS-a, na koji je pozvan i sudjelovanje srpskog izaslanstva na skupu, Von der Leyen je rekla kako je Vučić poduzeo brojne korake na približavanju Uniji.

"Predsjednik Srbije me danas ugostio ovdje, ranije je ugostio i premijere Grčke i Poljske i to govori samo za sebe. Moj dolazak ovdje znak je da vjerujem da je budućnost Srbije u Europskoj uniji, budućnosti zajedničkih vrijednosti, gdje će Srbija uživati prava članstva u Evropskoj Uniji", rekla je ona.  

Vučić je, po ocjeni predsjednice EK, "poduzeo brojne korake da bi se to realiziralo", te da je "važna činjenica" što se se danas susreo s njom, a ranije s liderima EU "umjesto da bude negdje drugdje".

Von der Leyen je poručila da gospodarstva regije treba približi gospodarstvu EU-a, ocijenivši da Srbija ima "sjajnu reformsku agendu".

"Sada trebamo početi s implementacijom 1.6 milijardi eura koje će Srbija dobiti u okviru Plana rasta", poručila je Von der Leyen.

Vučić: Srbija će posvećeno raditi na ulasku u EU

Vučić je istaknuo da Von der Leyen po drugi put posjećuje Beograd i Srbiju navodeći da su imali "iskren razgovor" i da je ona uvijek bila spremna saslušati drugu stranu.

"Naravno da postoje stvari koje EU zamjera Srbiji, ali je predsjednica Von der Leyen uvijek bila spremna saslušati našu stranu, čuti nas", rekao je Vučić dodavši da su govorili i o opredjeljenjima Srbije.

Dok sam predsjednik Republike "mi glavne ciljeve naše vanjske i unutarnje politike nikad nećemo mijenjati", istaknuo je Vučić dodavši da su to europski put zemlje i zalaganje za članstvo u EU.

Naglasio je kako to znači da je europski put Srbije od ključnog značaja za napredak i da će Srbija posvećeno raditi na tom putu, nadajući se rezultatima.

Govoreći o reformskoj agendi, Vučić je rekao kako zna što je potrebno uraditi u pogledu vladavine prava, napose u pitanju pravosuđa.

"Ovoga puta mogu reći da se nadam otvaranju klastera 3 do kraja godine, što bi bilo važno i bio bi značajan signal da Srbija napreduje na svom europskom putu. Važno je da čuvamo mir, iako ja, kao što znate, što se tiče svjetske situacije nisam pretjerani optimista", rekao je Vučić.

Poslije Beograda predsjednica Europske komisije u subotu putuje na Kosovo i u Crnu Goru. 

Od prosinca 2021. nije otvoren a ni zatvoren nijedan klaster ili poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koji su otvoreni 2014. Glavni razlog tome je njezino odbijanje da se uskladi s vanjskom politikom Unije kad je riječ o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Uz to problem je i izostanak napretka u provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom te pitanje vladavine prava i medijskih sloboda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.