Vraćaju se vrućine, stiže i saharski pijesak. Evo kad je vrhunac vala

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

NAKON nekoliko nestabilnih dana vraćaju se ljetne vrućine. Već danas temperature će se penjati preko 30 stupnjeva. 

"Pretežno sunčano, poslijepodne vrlo toplo, ponegdje i vruće. Vjetar na kopnu većinom slab, popodne ponegdje do umjeren južni i jugoistočni. Uz obalu ujutro burin, zatim umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32°C", prognoza je DHZM-a za danas.

Slično će biti i sutra. 

"Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, poslijepodne u većini krajeva vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na istoku i jugoistočni. Na Jadranu ujutro burin, zatim južni vjetar i jugo. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu između 19 i 24°C. Najviša dnevna uglavnom od 28 do 33°C", objavio je DHMZ.

Što nas čeka narednih sedam dana?

Pod utjecajem visokog tlaka stacionarne anticiklone nad Sredozemnim morem i južnom Europom prevladava vedro stabilno i suho vrijeme. Ciklonalni poremećaji s Atlantika premještaju se nad sjevernom i srednjom Europom sjevernije od Alpa.

Nad zapadno Sredozemlje i Pirinejski poluotok jugozapadni vjetrovi donose topao zrak sa sjeverozapada Afrike koji će se idućih tjedan dana premještati preko Sredozemlja prema istoku. Vrhunac novog toplinskog vala s temperaturama do 38°C u našim krajevima bit će krajem idućeg tjedna, piše meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak.

"Danas sunčano, toplo i vruće. U planinskim krajevima unutrašnjosti poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake. Na Jadranu će poslijepodne zapuhati do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature zraka od 27 do 33°C. Temperatura mora je od 25 do 27, a UV indeks vrlo visok.

Sutra nastavak sunčanog i stabilnog vremena, u kotlinama unutrašnjosti ujutro moguća je kratkotrajna magla uz jutarnje temperature zraka od 10 do 15°C. Na Jadranu topla noć s temperaturom oko i iznad 20°C. Najviše dnevne temperature zraka od 28 do 34°C", kaže ovaj meteorolog za danas i sutra. 

A dao je i prognozu za dane nakon vikenda.

Nedjelja sunčana uz prolazno naoblačenje u sjeverozapadnim krajevima i unutrašnjosti. Temperature zraka u daljnjem porastu tako da će jutarnje temperature u unutrašnjosti biti od 13 do 18, a na Jadranu iznad i oko 21°C - po meteorološkoj nomenklaturi kad je minimalna temperatura viša od 20°C to je dan s toplom noći. 

Poslijepodnevne temperature zraka od 28 do 34°C, po meteorološkoj nomenklaturi dan s maksimalnom temperaturom višom od 30°C je vruć, dan a s maksimumom od 25 do 30°C topao dan. Na Jadranu će u nedjelju zapuhati slab jugoistočnjak.

Sljedeći tjedan temperature u porastu tako da će do kraja tjedna ponovo doseći vrijednosti i do 38°C. Topao afrički zrak koji struji nad naše krajeve donijet će ponovo manje količine pijeska te će nebo ponovo sijati žućkastim sjajem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.