Vučić će se obratiti javnosti o posjetu Lavrova. Rusi: Ne vladamo teleportacijom

Foto: Profimedia

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti oko posjeta ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Beogradu.

Objavila je to državna Radiotelevizija Srbije.

Vučićevo obraćanje javnosti

Kazali su kako raspolažu informacijama da je posjet neizvjestan te da će Vučić o tome sutra u 19:30 uživo govoriti u Dnevniku RTS-a. 

Podsjetimo, posjet je bio planiran za sutra i prekosutra, no od početka sve prate ozbiljni problemi. Vučić je, međutim, potvrdio da Lavrov stiže u posjet Srbiji, premda je rekao da se ne zna kako će doletjeti. Premijerka Ana Brnabić je danas također govorila o velikim logističkim problemima s posjetom Lavrova. 

Srpski mediji objavili da su Crna Gora, Makedonija i Bugarska zabranile prelet Lavrovu

Danas poslijepodne srpski su mediji objavili da su prelet avionu u kojem bi se nalazio Lavrov zabranile Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska.

"Time su se u praksi potvrdile riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je javno priopćio da se kompliciraju stvari u vezi s planiranim dolaskom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije", objavio je srpski dnevni list Večernje novosti. List je objavio i presliku dokumenta crnogorskog ministarstva vanjskih poslova s oznakom "nije odobreno", s datumom 5. lipnja 2022., koji je odgovor na verbalnu notu ruskog veleposlanstva u Podgorici od 3. lipnja. Novosti navode kako "nije isključeno da rampu ruskom šefu diplomacije spusti i BiH, pridružujući se sankcijama koje je Ruskoj Federaciji uvela EU".

Osim Večernjih novosti koje su kao i golema većina srpskih medija sklone Vučićevoj vlasti, i list Danas, jedan od rijetkih srpskih medija koji je kritičan prema Vučiću, također je, pozivajući se na vlastite izvore, objavio da su tri Srbiji susjedne zemlje zabranile Lavrovu prelazak preko svog teritorija. 

Srpski su mediji također objavili kako će se zbog novonastale situacije Vučić sutra u 10 sati u zgradi Predsjedništva Srbije sastati s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Rusi govore o otkazivanju posjeta. Diplomatski izvor: Još nismo ovladali teleportacijom

Ruska agencija TASS večeras, pak, spominje otkazivanje posjeta Sergeja Lavrova Srbiji.

Oni prenose vijest Radiotelevizije Srbije da će se Vučić sutra o svemu obratiti javnosti, a ruska novinska agencija navodi kako će Vučić u tom obraćanju govoriti o otkazivanju posjeta Lavrova.

O problemima s posjetom Lavrova Beogradu piše još jedna ruska novinska agencija. 

"Ovi izvještaji su istiniti", rekao je za Interfax visoki izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova na zamolbu da komentira informacije sa su Crna Gora, Makedonija i Bugarska zabranile Lavrovu prolaz kroz svoje zračne prostore.

Odgovarajući na pitanje je li Lavrovljev posjet Srbiji zbog toga otkazan, diplomat je ironično odgovorio: "Naša diplomacija još nije ovladala sposobnošću teleportacije."

Ovo se može shvatiti kao svojevrsna potvrda otkazivanja posjeta, no iz ruskog ministarstva vanjskih poslova još nema službenog komentara.

Srpski list: NATO sutra organizira prosvjede protiv Vučića i Lavrova

Kakva histerija u srpskoj vlasti vlada oko posjeta Lavrova možda najbolje ocrtava to što su ranije spomenute Večernje Novosti večeras kao glavnu vijest objavile kako "NATO sutra ispred Predsjedništva Srbije organizira prosvjede protiv Vučića i Lavrova". 

Prosvjede je inače najavila proukrajinska inicijativa koja djeluje kao protuteža proruskim aktivistima u toj zemlji. Pozvali su istomišljenike da sutra u 10 sati ispred predsjedništva Srbije Vučiću u Harčenku "kažu što misle o sramotnom pokušaju srpskih vlasti da ugoste ministra vanjskih poslova države agresora". No, provučićevski dnevni list konstatirao je kako prosvjede organizira - NATO. 

"Baš u to vrijeme (vrijeme prosvjeda, op.a.) je na Andrićevom vijencu zakazan sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i ruskog veleposlanika Aleksandra Boca-Harčenka, povodom najavljenog posjeta Sergeja Lavrova, koji je bio zakompliciran odlukom Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore da uskrate prelet avionu u kojem je trebao biti šef diplomacije Ruske Federacije", piše srpski list. 

Kronologija događaja vezanih uz posjet Lavrova Srbiji

Podsjetimo na kraju i na kronologiju kad je posjet Lavrova u pitanju. 

Kremlj je prošlog tjedna najavio posjet Lavrova Beogradu 6. i 7. lipnja, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu za medije rekla je da će se šef ruske diplomacije sastati s predsjednikom Srbije, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom. Bilo je planirano da  teme razgovora sa srpskim dužnosnicima budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije, te "druga aktualna pitanja međunarodne politike", rekla je Zaharova.

Vučić je prije dva dana, govoreći o dolasku Lavrova u Srbiju, rekao da je posjet planiran i da je protokolom ustanovljeno kako bi trebao izgledati, ali je naglasio da u vezi tog posjeta ima nekih "drugih problema". Kazao je i da se posjet Lavrova jako komplicira. 

"Strpite se, dan-dva, moguće da sve bude u redu, a moguće i da ne bude", rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije u nedjelju za provladinu TV Pink da je situacija u vezi s posjetom Lavrova "iznimno komplicirana".

Brnabić je rekla da posjet ruskog ministra vanjskih poslova stavlja Srbiju "u iznimno tešku situaciju" jer "u ovom trenutku nitko u svijetu ni s kim ne želi ni razgovarati", a "još manje" se uzajamno čuti.

"Nevjerojatno je da je danas situacija u Europi i svijetu takva da se predsjednik jedne države treba baviti takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra vanjskih poslova druge zemlje, od čega ovisi hoće li on doći ili neće", navela je Brnabić.

Cijelo se vrijeme potezalo pitanje kako će Lavrov uopće stići u Srbiji s obzirom na sankcije te činjenicu za zrakoplov Lavrova ne može proći nebom zemalja članica Europske Unije. Sve je kulminiralo danas kada je procurilo da su nebo za Lavrova zatvorile i Crna Gora te Makedonija. Paralelno uz problem dolaska ruskog šefa diplomacije do Srbije pojavio se još jedan, oko dolaska njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je također najavljivala srpska vlast. 

Vučić je rekao da ne zna hoće li Scholz doći, a Brnabić je danas rekla da posjet Lavrova Srbiju stavlja u tešku poziciju.

Okolnosti posjeta Lavrova

Posjet Lavrova najavljen je u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Europske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice protiv Rusije, a nakon nedavnog razgovora ruskog predsjednika s Vučićem o aranžmanu i cijeni isporuke ruskog plina Srbiji.

Istodobno, najavu njegova dolaska prate i poruke srbijanske oporbe i građanskog društva državnom vrhu da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.