Vučić iz Dubrovnika: Srbija, za razliku od Hrvatske, poštuje povelju UN-a

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Dubrovnik na summit potpore Ukrajini.

Srpski Blic piše da je Vučić "oštro odgovorio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku i istaknuo da su događaji iz devedesetih godina prošlog stoljeća upravo suprotni onome što je Plenković govorio protiv Srbije".

"Lažovi su za stolom"

Vučić je, prema pisanju srpskih medija, tijekom plenarne sjednice rekao "da se ne slaže ni s čim što Hrvatska tvrdi navodeći da je Plenković govorio protiv Srbije iako je tema na summitu trebala biti Ukrajina".

Vučić je, piše Blic, rekao da su "lažovi za stolom i da su to svi oni koji govore o teritorijalnom integritetu kad im se to dopada, a zaborave na teritorijalni integritet kad im je to u interesu".

"Srbija, za razliku od njih, poštuje Povelju UN-a i ima i baštini stvarne principe i vrijednosti za razliku od mnogih", poručio je Vučić koji je objavio fotografiju s Plenkovićem i Zelenskim na društvenim mrežama.

Vučić je dao kratku izjavu za medije.

"Ne mislimo ovdje svi isto po svim pitanjima, ali važno je što smo razgovarali o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine."

"Važno je razgovarati, otvoriti dijalog"

“U svakom slučaju, važno je što smo iskazali našu želju da se uspostavi mir. Rekao sam da je moje mišljenje nešto drugačije od većine drugih, da smatram da je mir neophodno postići, da ne postoji kompromis koji je loš i to je to. Važno je što smo razgovarali i o europskoj budućnosti svih naših zemalja, zahvalan sam Hrvatskoj na domaćinstvu.

Premijer Plenković je govorio o agresiji iz 1991., a ja sam rekao da Srbija stvari vidi sto posto drugačije ili potpuno drugačije na Hrvatsku, ali ću biti potpuno otvoren. Za naš je važno otvoriti iskreni dijalog s Hrvatskom i bez obzira na sve nas koji zbog osobnih razloga ne mogu uvijek blagonaklono gledati na te odnose, važno je gledati ih na drugačiji način i otvoriti ih. Važno je razgovarati, otvoriti dijalog", rekao je Vučić, prenosi N1.

"Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika", rekao je u izjavi novinarima.

"Ja stojim ovdje pred vama glavom i bradom, i ponosno predstavljam politiku Srbije koja ne sjedi na dvije stolice. Imamo samo jednu stolicu, srpsku. Mi ćemo voditi svoju politiku, a vi vodite svoju. Nemojte nas navoditi. Žalimo li se? Molimo se? Očekujemo? Ništa od svega toga. Jedino što želimo je otvoreni dijalog i nemam nikakav problem da pričamo i o stvarima iz prošlosti", rekao je Vučić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.