Vuljanić: Sanader je pobjegao da mu ne bi mogli suditi za druge afere

Na stranicama Hrvatskih laburista Nikola Vuljanić se pozabavio se pitanjem zašto je "utekao" Ivo Sanader.

"Taj i ne zna ništa drugo nego uteći. Utekne svaki puta kad zagrmi, a ponekad i između grmljavina. On bježi, a naša 'politička elita' se zgraža. I to zgražanje me više iritira od njegovog bijega. Sanader je arogantna osoba koja se od bijede probila do pozicija najveće moći. Koristeći pritom sve dijelove tijela i ne koristeći nikakve skrupule", piše i dodaje kako je čudan čovjek koji si sam kupuje skupocjeni sat i ne stavlja ga na ruku, nego ga stavlja u zbirku.

"Čovjek koji gazi sve svoje suradnike kad pokažu i najmanji trunak vlastite pameti i kritičnosti, tužan je. Kad se takve osobine spoje, a tome se pridruži i nezaustavljiva pohlepa, dobije se opasna kombinacija", piše Vuljanić i dodaje da je licemjerno zgražati se nad Sanaderovim bijegom i činjenicom što se nije stavio na raspolaganje hrvatskom pravosuđu.

Pobjegao zbog panike?

"Mogao je pobjeći zbog panike. Nije sasvim nelogično. Kad čovjek vidi da mu se približavaju policajci s lisicama vjerojatno ga uhvati panika. Posebno kad zna da ga državni odvjetnik jako dobro zna i posebno kad zna da ga svi jako dobro znaju", piše Vuljanić i dodaje da je panika mogući razlog "lutanja po autoputovima u jednom pa u drugom smjeru, i traženja izlaza iz mišolovke iz koje nema izlaza". Barem za "ovakvu" vrstu glodavca.

Vuljanić dodaje i kako je Sanader mogao pobjeći i s "lijepom namjerom da ostvari svoje dječačke snove i nađe se na nekoj plaži južnog Pacifika, karipskog otoka" koji s Hrvatskom nema nikakve sporazume, a moguće je i da je želio otići kod Eskima. No misli Vuljanić i kako je to malo vjerojatno. Još jedna vjerojatnost koju ispituje Vuljanić je i da je Sanaderova namjera zatražiti politički azil.

Suditi mu se može samo za ono za što je izručen

"A možda je razlog 'uteknuća' bivšeg primjera sasvim prozaičan. Naime, u prosincu 1994. godine Hrvatski sabor je donio Zakon o potvrđivanju Europske konvencije o izručenju od 13. prosinca 1957., dopunskog protokola Europske konvencije o izručenju od 15. listopada 1975. i drugog dopunskog protokola Europske konvencije o izručenju od 17. ožujka 1978. Članak 14. te konvencije kaže: 1. Protiv osobe koja se izruči neće se voditi postupak, ona neće biti osuđena niti pritvorena s ciljem izvršenja kazne ili sigurnosne mjere za kazneno djelo počinjeno prije njezinog izručenja, osim u odnosu na ono djelo zbog kojeg je ta osoba izručena.", piše Vuljanić.

Dodaje kako to znači da, ako Hrvatska zatraži izručenje za afere Dioki, Fimi medija i HEP te Sanader po tom zahtjevu bude izručen, ne može mu se suditi za afere Spice i Ina ili za neku koja se još otkrije. "Ne može mu se ni za što drugo suditi, pa ga onda ni o čemu drugom ne treba ni pitati. Pa je to onda kraj priče. Svi sretni i veseli, Sanader u zatvoru na ne pretjerano dugo vrijeme, Hrvatska u Europi kao oličenje poštenja, a figa u džepu", piše Vuljanić i dodaje kako je ovo paranoičan scenarij, ali i da je nezgodno to što se stvari događaju obično puno crnje od "onoga što mi se crnim čini kao dobrom paranoiku".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.