Wall Street blago pao

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,14 posto, na 40.358 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 5.555 bodova, a Nasdaq 0,06 posto, na 17.997 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih osam cijene su dionica pale, a najviše u energetskom sektoru, 1,6 posto, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu na najnižu razinu u šest tjedana.

U fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija i banaka u drugom tromjesečju. Od 74 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 81 posto izvijestilo je o većim zaradama nego što se očekivalo.

Pale cijene dionica Tesle

Nakon zatvaranja Wall Streeta, poslovno izvješće objavio je i Alphabet. Prihodi i zarada bili su u skladu s očekivanjima, no kako su prihodi od oglašavanja na YouTubeu bili manji od očekivanja, cijena dionice tog tehnološkog diva pala je u produženom trgovanju više od 1,5 posto.

Još je više, više od 6 posto, pala cijena dionice Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih vozila izvijestio o manjoj zaradi nego što se očekivalo i 7-postotnom padu prihoda od prodaje automobila.

Zbog toga su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u srijedu ujutro u minusu oko 0,5 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na najvećoj svjetskoj burzi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 8.167 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 7.598 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,82 posto, na 18.557 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.