Wall Street blago porastao na početku tjedna

Na Wall Streetu su cijene dionica blago porasle, čime je nastavljen pozitivni trend od prošloga tjedna, kada je ulagače ohrabrilo oštro smanjenje kamata američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,15 posto, na 42.124 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 5.718 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 17.974 boda.

Pritom su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine.

Tržište je u zamahu od prošle srijede kada je Fed smanjio kamate za 0,5 postotnih bodova i poručio da bi ih do kraja godine mogao smanjiti za daljnjih 0,5 postotnih bodova.

No, to će ovisiti o budućim pokazateljima, ponajviše onima o inflaciji i kretanjima na tržištu rada.

Dosad su cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi rasle zahvaljujući očekivanjima da će Fed početi ciklus smanjenja kamata.

Taj je ciklus počeo, a ulagači se nadaju da će Fed nastaviti oštro smanjivati kamate, pa se tako procjenjuje da bi ih do kraja godine mogao srezati za daljnjih 0,75 postotnih bodova.

Vjeruje se da gospodarstvo neće uroniti u recesiju

No, to bi značilo da je situacija u gospodarstvu lošija nego što se procjenjuje jer inače nema razloga za tako oštro smanjenje kamata.

Ipak, vjeruje se da gospodarstvo neće uroniti u recesiju.

„Čini se da su se ulagači smirili i da čekaju razvoj situacije, a 'mekano prizemljenje' gospodarstva je najvjerojatniji ishod”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

U osam od 11 najvažnijih sektora cijene su dionica porasle, a najviše, oko 1,3 posto, u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte posljednjih dana.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 8.259 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 18.846 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 7.508 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.