WHO proglasio epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom

Foto: WHO/Nigeria Centre for Disease Control

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je danas aktualnu epidemiju majmunskih boginja u Africi globalnom zdravstvenom krizom.

Kako javlja CNN, WHO je sazvao hitnu sjednicu povjerenstva za boginje zbog informacija da je smrtonosniji soj virusa stigao do četiri afričke regije koje prethodno nisu bile pogođene virusom. Ovaj soj je prije bio ograničen na DR Kongo.

Neovisni stručnjaci u povjerenstvu sastali su se danas kako bi izvijestili glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa o ozbiljnosti epidemije. Nakon sjednice WHO je objavio da je proglasio javnozdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodne važnosti - najvišu razinu uzbune prema međunarodnom zdravstvenom pravu.

"Izvanredni događaj"

To je status koji Svjetska zdravstvena organizacija daje "izvanrednim događajima" koji predstavljaju rizik za javno zdravlje drugih zemalja jer se bolest širi u više država. Takve epidemije mogu zahtijevati koordinirani međunarodni odgovor, navodi WHO.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti ocijenili su epidemiju izvanrednim stanjem za javno zdravlje i kontinentalnu sigurnost dan ranije.

Od početka ove godine više od 17.000 slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva prijavljeno je u 13 zemalja u Africi, prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji klasificiraju ovu epidemiju kao "događaj vrlo visokog rizika". Najveći broj slučajeva - više od 14.000 - je u DR Kongu, koji je prijavio 96% potvrđenih slučajeva ovog mjeseca.

Kakva je to bolest?

Majmunske boginje su virusna bolest koja se lako prenosi među ljudima i sa zaraženih životinja. Može se širiti bliskim kontaktom kao što su dodirivanje, poljupci ili seks, kao i preko kontaminiranih materijala poput plahti, odjeće i igala, navodi WHO. Simptomi uključuju temperaturu, bolan osip, glavobolju, bolove u mišićima i leđima, nedostatak energije i povećane limfne čvorove.

Desetljećima se bolest uglavnom bilježila u Srednjoj i Zapadnoj Africi, ali se počela širiti i u Europi i Sjevernoj Americi 2022. WHO je prethodno proglasio širenje majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom u srpnju 2022. i okončao je u svibnju 2023.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.